Митрополит Тульчинський УПЦ МП Іонафан найняв двох адвокатів та заперечує очевидні факти щодо роботи на РФ

Новини Вінниці / Митрополит Тульчинський УПЦ МП Іонафан найняв двох адвокатів та заперечує очевидні факти щодо роботи на РФ

Служба безпеки викрила керуючого Тульчинською та Брацлавською єпархією УПЦ МП Іонафана (Єлєцьких) на роботі в інтересах РФ. Проте сам владика все заперечує та запевняє, що немає відношення до доказів.

Вчора, 11 жовтня, СБУ провела обшуки в єпархіальному управлінні у Тульчині та будинку у Бершадській громаді, де проживає митрополит.

«В рамках роботи із нейтралізації загроз державній безпеці, слідство встановило, що навіть після початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ в Україну священнослужитель підтримував політику кремля та схвалював дії рф. Митрополит на власному інтернет-ресурсі розміщував публікації, які містять заклики до розпалювання міжконфесійної ворожнечі», - повідомляють в Управлінні СБ України у Вінницькій області.

Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання та у релігійних спорудах правоохоронці вилучили:

комп’ютерну техніку та мобільні термінали,

друковані матеріали проросійського змісту та пропагандистську літературу;

інші речові докази, які направлено на експертизу.

У рамках кримінального провадження за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України вирішується питання про повідомлення фігуранту про підозру. Триває досудове розслідування.

Владику не затримували, тому сьогодні вранці він на сайті єпархії російською мовою написав відповідь, суть якої у тому, що немає відношення до знайдених доказів, а обшуки нібито відбувались для дискредитації церкви та щоб відібрати храм.

За інформацією NaПарижі з власних джерел, митрополит вже найняв двох адвокатів – київського та тульчинського. Більш того, вже чиниться тиск на слідство, суд. Навіть у силових структурах мають сумнів у тому, що владику вдасться визнати винним. На його захист вже підключилися деякі російські православні журналісти.

Отже, Україна, як це відбувалось неодноразово з 2014 року, може довести, що її демократичні засади поступаються інструментам підкупу та тиску навіть під час війни.

Зазначимо, Іонафан не приховує, що є ієрархом Російської православної церкви, не приховує, що змушує поминати патріарха РПЦ Кіріла, який благословляв на вбивства українців.

Олег Верлан

12 жовтня, 2022