На півдні Вінниччини почали розкопувати городище трипільської культури

Новини Вінниці / На півдні Вінниччини почали розкопувати городище трипільської культури

На території Городківської громади Вінницької області розпочала роботу археологічна експедиція фахівців Інституту археології НАН України. Співробітники закладу займаються розкопками поселення трипільської культури.

У селі Кісниця на території Городківської громади Вінницької області розпочала роботу археологічна експедиція фахівців Інституту археології НАН України. Співробітники закладу займаються розкопками поселення трипільської культури.

Оскільки своїх сил у вчених на масштабні досліди не вистачає, представниця громадського об’єднання «Відродження історико-культурної спадщини Городківки» Валентина Гижко закликала місцевих мешканців допомогти археологам, адже більшість знайдених артефактів після досліджень та опису передадуть до музею громади.  

«Про те, хто веде дослідження, чому копають саме тут, яка мета пошуку, які секрети відкрила земля, що вдалося знайти та значення знайденого археологи обіцяють розповісти вже найближчим часом», – написала у Facebook Валентини Гижко, додавши, що археологи потребують волонтерської допомоги.

Тому всі, кому цікаво доторкнутися до однієї з найбільших історичних загадок трипільської культури й узяти до рук залишки кераміки, знаряддя праці, зброї, виготовлені понад п’ять тисяч років тому, можуть прийти або приїхати на розкоп і попрацювати лопатою, щіткою, надати іншу посильну допомогу науковцям».

За даними з відкритих джерел городище трипільської культури у селі Кісниця колишнього Крижопільського району було виявлено у 2003 році. За попередніми дослідженнями воно існувало у IV -ІІІ тис. до н.е. Поблизу у сусідніх селах знайдено рештки ще кількох поселень, але саме кісницьке вказується як городище, тобто воно мало огорожу.

Зазначимо, нині на теренах Вінниччини виявлено 381 поселення періоду Трипілля, датовані IV–ІІІ тис. до н.е. Однак, розкопки незначного обсягу проводились лише на 33 пам’ятках, а систематичні археологічні дослідження велися на трьох поселеннях.