На премії незаконно «пішли» 300 тисяч бюджетних гривень: на Вінниччині суд зняв обмеження з підозрюваної у зловживання службовим становищем

Новини Вінниці / На премії незаконно «пішли» 300 тисяч бюджетних гривень: на Вінниччині суд зняв обмеження з підозрюваної у зловживання службовим становищем

Сьогодні, 3 березня, Вінницький апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Могилів-Подільського міськрайонного суду про застосування до колишньої директорки однієї з районних лікарень області домашнього арешту з 22.00 до 07.00 наступної доби. Натомість постановив нове рішення, яким підозрюваній як запобіжний захід призначено особисте зобов’язання.

Таким чином колегія суддів ВАС задовольнила апеляційну скаргу захисника ймовірної правопорушниці.

Про це повідомляє пресслужба ВАС.

Як пояснив суду адвокат, колишня керівниця лікарні нині працює фармацевткою у Києві, виховує неповнолітнього сина, сама потребує стаціонарного лікування. Домашній арешт, за його твердженнями, завадить їй заробляти гроші або ж бачитися з дитиною.

Що стосується злочину, який інкримінують жінці, то він передбачений частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України: зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе та інших фізичних осіб, використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки.

Підозрюють, що завдяки її наказу працівникам лікарні незаконно нарахували і виплатили премії на загальну суму майже 300 тисяч гривень. Кожен отримав трохи більше двох тисяч. Однак ці кошти як залишкові від так званих ковідних доплат медичним та іншим працівникам лікарня мала повернути до державного бюджету.

За словами ж підозрюваної, Національна служба здоров`я України в своєму офіційному листі розподіляти гроші на премії дозволила.

Для довідки:

Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем

  1. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  1. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, -

карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.