На сесії Вінницької облради депутат Шаповалов запропонував запросити представників МХП висловитися щодо мору червонокнижної риби у Ладижині

Новини Вінниці / На сесії Вінницької облради депутат Шаповалов запропонував запросити представників МХП висловитися щодо мору червонокнижної риби у Ладижині

Сьогодні, 27 жовтня, під час сесії Вінницької облради депутати заслухали звіт представників робочої групи щодо вивчення причин мору осетрів та будівництва об’єкту у селі Тростянчик. Попри дискусію у сесійній залі щодо суто технічних моментів, загалом було очевидним, що обранці налаштовані рішуче – хочуть розібратися та не замовчувати екологічні проблеми у регіоні.

Зазначимо, від початку повномасштабної війни облрада вперше створює робочу групу для вивчення скарг, пов’язаних з екологічними питаннями.

Виступаючи у сесійній залі очільник групи, депутат від «УСГ» Сергій Кривешко доповів про виїзд на місце та спілкування зі скаржниками, а також надав слово Олександру Корху, власнику акваферми Ukrainian Caviar Berry у Ладижині, де стався масовий мор червонокнижних осетрів та білуг.

За словами підприємця, високою ймовірністю є отруйна дія у воді каустичної соди, через яку загинуло унікальне для України поголів’я рідкісної риби. Відновити його не реально навіть у мирний час. Довести причетність однієї відомої компанії – доволі складно, адже вітчизняні лабораторії не оснащені обладнанням, що дозволяє однозначно вказати на забруднювача.

«Компанія у 2014 році евакуювалась з Маріуполя. Обрала Вінниччину, Ладижин. Ми маємо допомогти у з’ясуванні істини», - зауважив С.Кривешко.

Хоча у робочу групу входять представники різних фракцій та обранці, орієнтовані на різні «кола», вони підтримали основний меседж керівника. Зауваження стосувались виключно «регламентних» моментів – щодо години виїзду на місце, часу у дорозі тощо.

Депутат від «Слуги народу» Євген Шаповалов у виступі навіть запропонував запросити до сесійної зали не тільки О.Корха, а й іншу сторону.   

«Треба запросити представників МХП», - запропонував він.

До речі, лише він вголос сказав, яку компанію «підозрюють» у забрудненні. Інші спікери не називали.  

Нагадаємо, 24 жовтня депутати з робочої групи Вінницької облради виїхали на місце і зустрілись із місцевими мешканцями.

Олег Верлан

27 жовтня, 2023