На Вінниччині біля храму ПЦУ віряни Московського патріархату побилися з атовцями (ВІДЕО)

Новини Вінниці / На Вінниччині біля храму ПЦУ віряни Московського патріархату побилися з атовцями (ВІДЕО)

У селі Новоживотов Вінницькій області біля Свято-Покровської церкви виникла штовханина серед православних вірян. Конфлікт виник між представниками УПЦ Московського патріархату (УПЦ МП) та Православної церкви України (ПЦУ), яка через суди повернула собі храм.

Нагадаємо, NaПарижі писав про те, що Рівненський господарський апеляційний суд 6 вересня заборонив Тульчинській єпархії УПЦ Московського патріархату перешкоджати парафіянам ПЦУ у Новоживотові, що у складі Оратівської селищної громади на Вінниччині, користуватись майном місцевого храму. Лише через місяць після рішення суду парафіяни потрапили до приміщення. Однак конфлікт не вичерпано. У поліції розслідують порушення духовенства Московського патріархату.

Проте, з рішенням суду не погоджуються у Московському патріархаті та через лояльні ЗМІ поширювали неправдиву інформацію про «захоплення храму».

У Facebook «Союзу учасників АТО ООС Оратівщіни» анонсувалося, що 14 жовтня з нагоди святкування Дня захисників і захисниць України, Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та Дня УПА, ветерани АТО запланували низку заходів.
Зокрема, з ранку місцеві атовці збиралися взяти участь у Божественній літургії в Святопокровському храмі Православної церкви України у Новоживотові.

Попри це, сьогодні вранці біля релігійної споруди на молитовне стояння зібралися віряни УПЦ МП, які не хотіли пускати інших до приміщення. Поліція намагалася завадити конфлікту, але коректно, не роблячи коридор для тих, хто бажає пройти до церкви.

Не зважаючи на зусилля правоохоронців, виникла штовханина. Першими «медійною» її намагалися зробити прихильники Московського патріархату, виклавши у мережу власну версію подій. Вони запевняють, що саме колишні військовослужбовці начебто спробували спровокувати бійку, хоча створили усі умови для висвітлювання інциденту, нібито заздалегідь планували його. Поліція не змогла зупинити конфлікт.

Тож попри рішення суду храм у Новоживотові залишається «гарячою точкою» на мапі Вінниччині.

Додамо, пізніше у поліції Вінниччини прокоментували штовханину біля Свято-Покровського храму у Новоживотові вірян з УПЦ МП та атовців.

Олег Верлан

14 жовтня, 2021