На Вінниччині через 5 років суд визнав винним у шахрайстві адвоката, але звільнив від покарання

Новини Вінниці / На Вінниччині через 5 років суд визнав винним у шахрайстві адвоката, але звільнив від покарання

Кропітка робота співробітників СБУ по виявлення замаху на хабар та збиранню доказів по факту шахрайства через 5 років закінчилась тим, що головного фігуранта – адвоката з Вінниччини – таки визнали винним, але через те, що сплив строк давності, звільнив від покарання. Ба більше, ключовий свідок втік за кордон і перебуває у розшуку.

Нагадаємо, 6 лютого 2018-го на літинській трасі близько 21:00 співробітники СБУ затримали 55-річного адвоката Олександра М. На той час у силовиків були усі підстави вважати літинського юриста причетним до шахрайства.  Наразі суд визнав чоловіка винним за ч.1 ст.190 КК України.

Як йдеться у матеріалах справи, у 2018 році адвокат захищав чоловіка у справі про крадіжку з проникненням. Клієнт повідомив СБУ, що адвокат сказав йому, що треба дати одну тисячу доларів слідчому. Поліція начебто хотіла притягувати за крадіжку ще одну людину як співучасника і це б погіршило становище підозрюваного.

Початково існувала версія, що гроші вимагає слідчий і захисник є його посередником. Надавався дозвіл на зняття інформації з їх мобільних телефонів. Адвоката затримали після передачі грошей, коли пересвідчились, що він не планує ділитися з ким-небудь, а повертається додому.

Сторона захисту адвоката у суді стверджувала, що кошти були неофіційною винагородою захисника. Клієнт нібито боргував оплату і водночас пропонував підкупити слідчого. Тому адвокат говорив, що вирішив підіграти цій провокації та отримати гроші за роботу.

Суд вирішив, що ознак провокації злочину немає. Зустрічі відбувалися за взаємною згодою. Обвинувачений адвокат активно підтримував розмову, розповідав про контакти зі слідчим та прокурором, а також називав відповідні суми та від грошей не відмовлявся.

Зафіксовано, як адвокат розповідає, що вже спілкувався зі слідчим та прокурором і питання буде коштувати 1000 доларів на всіх, з яких адвокат візьме собі 200 доларів.

Суд дійшов висновку, що умисел обвинуваченого був спрямований саме на заволодіння грошима шляхом обману. Адвокат справді мав які-небудь домовленості про хабар зі слідчим чи прокурором суд не побачив.

Колишній клієнт цього адвоката, який є ключовим свідком і потерпілим у справі, був засуджений до умовного покарання, але порушив умови іспитового строку і виїхав за кордон та наразі перебуває у розшуку. Показань у судовому засіданні він не дав.

Матеріали справи не дають можливості визначити, хто саме був ініціатором замаху на надання неправомірної вигоди.

Із записів НСРД не вбачається, що саме адвокат підводив клієнта до необхідності хабаря. Зафіксовані розмови свідчать, що це питання уже давно було вирішене. І  не можна стверджувати, що адвокат намагався схилити (підбурити) клієнта до дачі неправомірної вигоди, а не просто скористався ситуацією.

Тому в підбурюванні до замаху на надання неправомірної вигоди суд адвоката виправдав. Але визнав винуватим у шахрайстві (ч.1 ст.190 КК), що відноситься до кримінальних проступків, за які найбільш суворим видом покарання є обмеження волі до трьох років.

Водночас суд звільнив обвинуваченого від відбуття покарання за шахрайство у звʼязку із закінченням строку давності.

Макс Мельник

14 травня, 2023