На Вінниччині дітей одиначок записували на ухилянтів, щоб ті виїхали за кордон

Новини Вінниці / На Вінниччині дітей одиначок записували на ухилянтів, щоб ті виїхали за кордон

Житомирська поліція розкрила схему, яка дозволяла ухилянтам виїхати за межі України. Один з РАЦСів на Вінниччини фіксував фіктивні шлюби таких чоловіків з матерями-одиначками, а також допомагав всиновлювати дітей.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Житомирської області, організаторами схеми є 34-річна бердичівлянка та 42-річний вінничанин. Правоохоронці встановили, що спільники, поєднані спільним етнічним походженням, налагодили «бізнес» виключно серед представників своєї народності з продажу документів чоловікам призивного віку. 

6 січня оперативники міграційної поліції ГУНП зняли з потягу сполученням Київ-Перемишль 35-річного жителя м. Переяслава Київської області. Чоловік лише кілька днів тому став «батьком» трьох дітей, фіктивно одружившись з матір’ю-одиначкою. Документи про це, а також нові свідоцтва про народження дітей з його прізвищем були оформлені в одному з РАЦСів Вінниччини. Нині Державною прикордонною службою України чоловікові взагалі заборонено виїзд за межі держави.

За місцями проживання організаторів схеми, а також у приміщеннях кількох РАЦСів проведено санкціоновані обшуки. Тривають інші слідчо-розшукові дії для з'ясування усіх обставин. Встановлено, що матерям ділки обіцяли 500 доларів за кожну дитину.

Слідчі Бердичівського райвідділу оголосили спільникам про підозру (ч.3 ст. 332 КК України). Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

Також у ході досудового розслідування можливі додаткові кваліфікації діянь ділків, зокрема за ст. 149 КК України, тобто незаконні угоди щодо неповнолітніх дітей.

У поліцейських є підстави вважати, що упродовж серпня-грудня спільники сприяли виїзду за межі України щонайменше 5-6 чоловікам призивного віку.

Злочинну схему викрили оперативники відділу міграційної поліції спільно зі співробітниками відділу кримінального аналізу ГУНП та слідчими Бердичівського райвідділу ГУНП за процесуального керівництва місцевої окружної прокуратури.