На Вінниччині можуть фактично ліквідувати створену рік тому ОТГ: громаду не хочуть «помічати» в Уряді, а її голова публічно звернувся до президента (ВІДЕО)

Новини Вінниці / На Вінниччині можуть фактично ліквідувати створену рік тому ОТГ: громаду не хочуть «помічати» в Уряді, а її голова публічно звернувся до президента (ВІДЕО)

Загроза фактичної ліквідації нависла над Сутисківською об’єднаною громадою, що у Тиврівському районі на Вінниччині. Офіційного рішення про те, щоб ОТГ ліквідувати, звісно, ніхто ухвалювати не збирається, але Уряд проігнорував її створення та не передбачив у проекті своєї Постанови, за якою з наступного року ОТГ мають перейти на прямі трансферти із державного бюджету. А власне для цього об’єднанні громади й створюються. Інакше вони не матимуть ні грошей, ні повноважень.

Загроза фактичної ліквідації нависла над Сутисківською об’єднаною громадою, що у Тиврівському районі на Вінниччині. Офіційного рішення про те, щоб ОТГ ліквідувати, звісно, ніхто ухвалювати не збирається, але Уряд проігнорував її створення та не передбачив у проекті своєї Постанови, за якою з наступного року ОТГ мають перейти на прямі трансферти із державного бюджету. А власне для цього об’єднанні громади й створюються. Інакше вони не матимуть ні грошей, ні повноважень.   

Схожа ситуація була і з Літинською ОТГ, але її вдалось залагодити. А от Сутиски в Кабміні принципово не помічають, - каже голова громади Леонід Дідух. Він «забив на сполох» написав низку листів до всіх органів влади – як районної та обласної, так і – Президента та Кабміну. До останніх для переконливості пан Леонід вирішив звернутися через відеоролик.

«Наша громада створена у серпня 2018 року на підставі позитивного висновку Вінницької ОДА. Громада має необхідну кількість населення та територію. А 30 червня 2019 року були проведені перші вибори, потім відбулась організаційна сесія новообраної Сутисківської селищної ради. Незважаючи на виконання вимог Закону, у проекті Розпорядження Кабміну про затвердження спроможних громад наша громада не передбачена, що зводить нанівець наші чотирирічні зусилля з її створення», - каже Леонід Дідух у своєму зверненні до керівництва країни.

Голова громади не виключає: те, що ОТГ не потрапила до переліку спроможних – справа рук районного керівництва, яке із самого початку процесу децентралізації всіляко перешкоджало створенню Сутисківської об’єднаної громади.

Коли ЦВК уже була призначила перші вибори в новоствореній Сутисківській ОТГ на грудень 2018-го року, їх довелось відтермінувати через воєнний стан, а відтак ОТГ втратила фінансування на 2019 рік. Тепер може не мати його і в 2020-му…

За словами консультанта з правових питань Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Олени Лісовської, відповідна Постанова Кабінету міністрів є підставою для переходу ОТГ на прямі трансферти із держбюджету. Для цього Уряд офіційно має визнати громаду спроможною.  

«Для того, щоб ОТГ могла здійснювати свою діяльність і отримувати кошти, якими громада зможе розпоряджатися для здійснення своїх нових повноважень, вона має перейти на прямі трансферти із державного бюджету. Цей перехід здійснюється на підставі Постанови Кабіну про визнання громади спроможною. Таку процедуру проходили всі об’єднані громади. Коли проект цієї Постанови розробляється, він подається на узгодження обласним держадміністраціям і таким асоціаціям, як наша. Коли ми подивилися проект Постанови по Вінницькій області, побачили, що Сутисківської громади у цьому документі не передбачено. Тому від громади був надісланий відповідний лист до виконавця – тоді це був мінрегіон – з обґрунтуванням та проханням включити її до Постанови», - розповідає Олена Лісовська.

Тим не менш, за її словами, ОТГ створена у чіткій відповідності до законодавства: на підставі рішення облради про затвердження перспективного плану, у 2018 році громада отримала позитивний висновок ОДА (тобто тоді із «спроможністю» все було гаразд). Громада пішла на вибори, які довелось відтермінувати із грудня на 30 червня.

«Згідно із ч.4 ст.9 Закону «Про добровільне об’єднання громад», є дві умови, за яких громада визнається спроможною: це утворення у відповідності до перспективного плану навколо центру, який передбачений планом і коли кількість населення ОТГ становить не менше половини кількості населення громад, які мали увійти до ОТГ за перспективним планом. Усіх цих умов Сутисківською ОТГ дотримано», - каже О.Лісовська.

Єдине, на що сьогодні може послатись Уряд, це – на перспективний план, попередню редакцію якого Вінницька обрада визнала такою, що втратила чинність, а нову не затвердила у 10-ти районах, в тому числі й Тиврівському. Хоча, на думку Олени Лісовської, таке рішення облради, як і посилання на нього при визнанні спроможною уже давно створеної ОТГ – сумнівні з точки зору законності:   

«У березні цього року обласна рада визнала таким, що втратило чинність попереднє своє рішення і прийняла нове рішення, яким затвердила перспективні плани тільки 17-ти із 27-ми районів. І Тиврівський район не був затверджений… Тобто, можна сказати, що депутати забрали правову основу створення ОТГ. Але це, знову ж таки неправомірно, бо не можна змінювати обставини, тим більше, це протирічить положенням рішення Конституційного суду про те, що не можна змінювати те що вже виконано. Ось така колізія».

А поки президент і прем’єр переглядатимуть відеозвернення голови Сутисківської ОТГ Леоніда Дідуха та вивчатимуть питання «спроможності» цієї громади, проблема може дійти й до суду. Хоча, зважаючи на терміни розгляду справ в українських судах та на те, що, за прогнозами можновладців, у 2020 році уся територія України має бути покрита об’єднаними громадами, доцільність судової тяганини – також під питанням.