На Вінниччині накрили нелегальне виробництво алкоголю відомого бренду: виробляли у промислових обсягах

Новини Вінниці / На Вінниччині накрили нелегальне виробництво алкоголю відомого бренду: виробляли у промислових обсягах

У Могилів-Подільському районі правоохоронці викрили підпільний цех, де «копіювали» алкогольний напій відомого виробника, та групу, яка контролювала цей бізнес. Розслідування, ініційоване офіційним виробником, тривало протягом пів року. За результатами проведених експертиз сума збитків, заподіяних власникам торгової марки становить півмільйона гривень.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, у ході досудового розслідування слідчі з’ясували, що організував злочинний бізнес 25-річний мешканець Могилева-Подільського. Чоловік разом зі спільниками у підпільному цеху виготовляли алкогольні напої масковані під відомі марки брендів. Виготовлену продукцію група реалізовувала на території України. 

Звернення про незаконне використання торгового знаку поліцейські отримали на початку вересня 2022 року. За цим фактом слідчі розпочали кримінальне провадження та спільно з оперативниками кіберполіції встановили осіб, причетних до протиправної діяльності. 

Окрім організатора, на виробництва були залучені жителі районного центру віком 27 та 35 років. Підробки виготовляли у житлового будинку в селі Юрківці Могилів-Подільського району. 

Для незаконного збагачення ділки закупили та налаштували обладнання, що забезпечує масове виробництво, сировину та матеріали для виробництва контрафактного товару. Продавали сурогат під виглядом спиртного відомого бренду. 

З підпільного цеху вилучено понад 200 тетрапаків готового для продажу фальсифікату, барвники, ароматизатори, обладнання для розливу, розхідні матеріали та інші речові докази.

Процесуальне керівництво здійснює Вінницька обласна прокуратура. 

За результатами проведених експертиз у сфері інтелектуальної власності встановлено суму завданих збитків, заподіяних правовласникам бренду, яка сягає 500 000 гривень. 

Наразі організатору та учасникам злочинного угрупування повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 229 КК України (незаконне використання знаків для товарів та послуг, вчинене у складі організованої групи, що завдало матеріальної шкоди у великому розмірі). Такий злочин карається штрафом до 255 тисяч гривень з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.