На Вінниччині оголошено про підозру «волонтерам», які продали 29 «гуманітарних» автомобілів

Новини Вінниці / На Вінниччині оголошено про підозру «волонтерам», які продали 29 «гуманітарних» автомобілів

Організатору благодійної організації з Хмільника Вінницької області та двом його спільникам оголошено про підозру у продажі призначеної для допомоги військовослужбовцям гуманітарної допомоги, а саме автомобілів, та отриманні понад 4,7 млн грн прибутку.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 201-2 КК України.

За даними слідства, організатор для здійснення злочинної діяльності під видом здійснення благодійної допомоги заснував благодійну організацію, у якій призначив себе директором, та під видом волонтерів залучив до неї ще двох осіб.

Надалі від імені організації директор уклав договір з іноземним підприємством про надання фонду гуманітарної допомоги у виді транспортних засобів (позашляховиків) з метою їх подальшої передачі відповідним підрозділам сил оборони. Однак члени організованої злочинної групи, отримавши автомобілі, здійснювали їх продаж іншим благодійним організаціям та волонтерам, хоча мали передати їх безоплатно військовослужбовцям.  

У ході слідства установлено продаж 29 позашляховиків, отриманих як гуманітарну допомогу, загальною вартістю понад 4,7 млн грн.

Досудове розслідування здійснює Слідче управління ГУ НП у Вінницькій області за оперативного супроводу Управління СБУ у Вінницькій області та Вінницького управління ДВБ НП України.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих злочинів перед судом, особам загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Макс Мельник

2 березня, 2023