На Вінниччині парафіяни ПЦУ виграли суд у УПЦ МП і через 2 роки потрапили до храму

Новини Вінниці / На Вінниччині парафіяни ПЦУ виграли суд у УПЦ МП і через 2 роки потрапили до храму

Рівненський господарський апеляційний суд 6 вересня заборонив Тульчинській єпархії УПЦ Московського патріархату перешкоджати парафіянам ПЦУ у Новоживотові, що у складі Оратівської селищної громади на Вінниччині, користуватись майном місцевого храму. Лише через місяць після рішення суду парафіяни потрапили до приміщення. Проте конфлікт не вичерпано. У поліції розслідують порушення духовенства Московського патріархату.

Як пише «Духовний фронт України», судовий процес триває понад два роки. Парафія у селі Новоживотів ще у березні 2019 року проголосувала за приєднання до незалежної від Кремля Православної церкви України (ПЦУ) й від того часу представники Московського патріархату перешкоджають їм проводити богослужіння у місцевому храмі. Нечисленні віряни і духовенство МП блокували доступ до храму.

Отець Ярослав, який зараз є настоятелем храму ПЦУ в Новоживотові, розповів, що вже третій рік представники Московського патріархату не хочуть давати громаді можливості спокійно молитись. Тому віряни ПЦУ звернулись до суду, щоб відстояти право спокійно і безперешкодно користуватись храмом.

Рівненський господарський апеляційний суд 6 вересня заборонив Тульчинській єпархії Московського патріархату перешкоджати ПЦУ користуватись майном храму, а також зазначив, що всі дії УПЦ МП на території храму, повинні узгоджуватись із релігійною громадою ПЦУ в Новоживотові й чинитись з дозволу законної релігійної громади.

Також суд постановив, що служитель МП Петро Монастирський не є настоятелем громади ПЦУ в Новоживотові. Крім цього, суд стягнув з громади Московського патріархату 17 тисяч гривень судових зборів.

«Це вже остаточне рішення. І згідно з цим рішенням, суд встановив, що Тульчинська єпархія перешкоджає законній релігійній діяльності парафії ПЦУ і заборонив їй вчиняти такі дії. Задовільнив наш позов частково. Ключі вже нам не потрібно віддавати, бо вони у нас вже є, але ми не можемо потрапити до храму, бо вони [представники УПЦ МП] забивають замок. Ми змогли нещодавно потрапити до храму, але вони вкотре навідались до церкви й відтоді не припиняють спроби перешкоджати нам проводити богослужіння», – розповідає священник ПЦУ отець Ярослав.

Суд також підтвердив, що власниками храму є громада ПЦУ, яка має право користуватись майном храму і безпосередньо самим храмом без перешкод з боку сторонніх осіб. На основі цього рішення парафіяни ПЦУ потрапили у власний храм 5 жовтня 2021 року.

Отець Ярослав уточнив, що зараз, попри рішення суду, звершувати молитви їм перешкоджає митрополит УПЦ МП Іоанафан (Єлецький) із групою невідомих осіб.

«Ми прийшли в храм 5 жовтня. Представники Московського патріархату одразу хутко прибули на місце, перешкоджали нам входити до храму і виходити з нього, намагались заблокувати двері. В нас є це на відео зафіксовано. Ми викликали поліцію. Співробітникам поліції показали рішення суду і поліція визнала, що за нами правда», – каже отець Ярослав.

Він додав, що священник МП Петро влаштував штовханину з начальником поліції, а потім не давав можливості зачинити храм.

«Вони виламували двері, намагаючись зіпсувати замок. Ми заледве їх закрили і розійшлись, щоб не створювати конфлікт. Та вони ще залишились біля храму і ще довго зчиняли там галас», - пояснив священик ПЦУ.

Попри те, що за всіма документами та рішеннями суду УПЦ МП немає ніякого права до храму в Новоживотові, вони поширюють через лояльні ЗМІ неправдиву інформацію про «захоплення храму».

Громада ПЦУ на чолі із священником отцем Ярославом очікують на подальші провокації з боку вірян і керівництва МП під час богослужінь на вихідні. Водночас віряни ПЦУ написали заяву в поліцію про невиконання рішення суду і вже, як відомо, правоохоронцями розпочато провадження із внесенням до ЄРДР.

Варто також зазначити, що юридично громади УПЦ МП в Новоживотові не існує, адже колишня громада Московського патріархату перереєструвалась на громаду ПЦУ.

Тепер у УПЦ МП подали на парафію ПЦУ до суду і хочуть скасувати дію її статуту. Спочатку вони позивались проти керівника управління по справам національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького через те, що нібито він провів неправильну процедуру перереєстрації. Втім, ця спроба перешкодити переходу парафії до складу ПЦУ провалилась.

Олег Верлан

9 жовтня, 2021