На Вінниччині передали до суду справу шахраїв з колонії, які ошукали людей на 1,2 млн грн

Новини Вінниці / На Вінниччині передали до суду справу шахраїв з колонії, які ошукали людей на 1,2 млн грн

У Вінниці завершено досудове розслідування стосовно організатора, двох членів ОЗГ та пособниці, які шляхом обману заволоділи коштами мешканців різних регіонів України. Наразі відомо, що вони ошукали людей на суму понад 1,2 млн грн.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, кримінальне провадження розслідувалось по ч. ч. 3, 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 361, ч. 2 ст. 200 КК України.

«Відповідно до висунутого обвинувачення члени організованої злочинної групи, відбуваючи покарання у місцях несвободи, телефонували за випадковими номерами телефонів. Під час розмови вони представлялися співробітниками банку та повідомляли громадянам неправдиву інформацію про те, що начебто хтось намагається зняти кошти з їхніх банківських рахунків шляхом грошових переказів. Щоб запобігти цьому, зловмисники пропонували співрозмовникам пройти до найближчого банкомату та, діючи за їхньою інструкцією, провести певні операції. Після того, як потерпілі виконали вказівки, всі кошти з карток зараховувалися на підконтрольні членам організованої групи банківські картки.

Крім того, члени злочинного угруповання вводили в оману людей, отримували їх персональну банківську інформацію та шляхом застосування електронно-обчислювальної техніки через мережу Інтернет авторизувалися в автоматизованій системі додатку банку, де вводили їх особисті дані, змінювали попередні логін, пароль акаунту і, таким чином, отримували доступ до інформації за банківськими рахунками потерпілих чим блокували їм можливість доступу до свого облікового запису», - йдеться у повідомленні.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих злочинів перед судом обвинуваченим загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Макс Мельник

2 лютого, 2023