На Вінниччині перевірили радіаційний фон після появи імли та оприлюднили результати

Новини Вінниці / На Вінниччині перевірили радіаційний фон після появи імли та оприлюднили результати

З минулого вечора у багатьох громадах Вінниччини почали турбуватися через помутніння повітря. Однак, фахівці ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» запевняють, що приводу для хвилювань немає, адже усі показники радіаційного фону у межах норми.

Нагадаємо, на Вінниччині спостерігали імлу: помутніння повітря фіксували також у Києві та кількох великих містах.

Це рідкісне природнє явище деяких налякало.

Фахівці провели дослідження довкілля. Не варто казати про небезпеку.

«За даними ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» за період з 15.08. по 22.05.2022р. виконано 297 вимірів радіаційного фону в населених пунктах області. Показник становить від 0,11 мкЗв/год до 0,20 мкЗв/год, що не перевищує багаторічний фоновий рівень», - йдеться на сайті установи.

Сьогодні моніторинг радіаційного фону теж не виявив «порушень». Так, у Вінницькому районі він склав 0,14 мкЗв/год, у Хмільницькому – 0,16, Тульчинському – 0,17. В інших 01,-0,13.

Також лабораторно досліджено 364 проби води з водогонів області на санітарно-хімічні, бактеріологічні показники та вміст радіонуклідів. За результатами досліджень встановлено:

-351 (96,4%) проб відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною».
-13 (3,6%) проб не відповідають вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною» за показниками:
-каламутність (комунальний водогін м Калинівка) та перманганатній окистюваності (інтегральний показних органічного забруднення) – м. Хмільник КП Хмільникводоканал.

Зазначені відхилення пов’язані з «цвітінням» річки Південний Буг, стоком органічних забруднень у вододжерело з опадами та внаслідок господарської діяльності, а на сьогодні ще й зі зменшенням водозабору та застійними явищами у водопровідній мережі через міграційні процеси. Вміст радіонуклідів у питній воді в межах норми.

Олеся Рудницька

23 серпня, 2022