На Вінниччині розпочали підготовку до Дня Перемоги: до святкування в громадах кардинально різні підходи

Новини Вінниці / На Вінниччині розпочали підготовку до Дня Перемоги: до святкування в громадах кардинально різні підходи

В Оратівській об‘єднаній територіальній громаді, що на Вінниччині,  мешканців  запрошують  долучитись до флешмобу «Подвиг. Перемога. Пам’ять», присвяченому Дню пам’яті та примирення і 75-ій річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В Гніванський ОТГ теж згадали про свято, але в іншому контексті

В Оратівській об‘єднаній територіальній громаді, що на Вінниччині, мешканців запрошують долучитись до флешмобу «Подвиг. Перемога. Пам’ять», присвяченому Дню пам’яті та примирення і 75-ій річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В Гніванський ОТГ теж згадали про свято, але в іншому контексті.

В Оратові згадали, що «перемога без України і без українців була б неможливою в Другій світовій, і що немає жодної української родини, яку не зачепила війна».

Далі організатори флешмобу зазначають:

«Можливо, Ви чи Ваші рідні, знайомі зберігають нагороди, речі, листи, фотосвідчення, що нагадують про воєнні часи. Сфотографуйте їх, напишіть кілька слів, кому вони належали, який шлях вони пройшли на війні. Вкажіть, що для Вас означають пам’ятні речі, медалі та дати. Із цих фото та коротких Ваших дописів про наших земляків-учасників Другої світової війни буде змонтовано відеоряд «Подвиг. Перемога. Пам'ять», що демонструватиметься на сайті громади та у соцмережах. Фото та дописи пропонують надсилати до 5 травня 2020 року».

А ось в Гніванській міській ОТГ про День Перемоги згадали в інфшому контексті. Тож застерігають від того, щоб дописувачі постили «декомунізовані» матеріали.

«Наближаються травневі свята, тому хочу нагадати Вам, що в Україні діє закон:
"Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".
Будьте уважні, і не поширюйте в групі матеріали, які порушують закон!
Дякую за розуміння»,
 – йдеться в дописі адміністратора групи Гніванська ОТГ .

Нажаль, таке застереження викликало обурення дописувачів, тож напевно, варто врахувати цей досвід і усе ж таки пропонувати формат, в якому мешканці громади можуть пом‘янути своїх близьких, які перемогли нацизм і фашизм.

Марина Карабай

28 квітня, 2020