На Вінниччині розпочався сезон полювання на козулю

Новини Вінниці / На Вінниччині розпочався сезон полювання на козулю

З 12 червня до 31 грудня у мисливських угіддях Вінницької області триватиме індивідуальне полювання на самця козулі. Такий термін погоджено у цьому році. Про це повідомили у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

З 12 червня до 31 грудня у мисливських угіддях Вінницької області триватиме індивідуальне полювання на самця козулі. Такий термін погоджено у цьому році. Про це повідомили у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

В Україні козуля – це найвідоміший мисливський вид оленевих. На нього полюють заради м'яса і шкіри, проте найвище цінуються роги, які власне і є мисливським трофеєм.

В головному управлінні вказують, що держлісгоспи запрошують мисливців придбати ліцензію на добування самця козулі та отримати змогу під час індивідуального полювання випробувати себе як мисливця, здобути трофей і отримати масу вражень від перебування на природі. Деталі дізнавайтесь у мисливствознавців найближчого лісгоспу.

Для полювання мисливці мають отримати наступні документи:

  • посвідчення мисливця;
  • щорічна контрольна картка обліку добутої дичини та порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;
  • дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, тощо);
  • відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання під час полювання;
  • паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час проведення полювання.

Полювати на самця козулі європейської можна у будь-який день тижня.

Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства закликає всіх мисливців дотримуватися основних правил проведення полювання, користування мисливською вогнепальною зброєю. За словами фахівців, саме це – головна умова безпечного полювання, збереження життя й здоров’я людей.

Категорично забороняється перед полюванням і під час його проведення вживання спиртних напоїв. Особи в нетверезому стані до полювання не допускаються.

Довідка.

Козуля європейська – споконвічний мешканець подільських лісів, що й на сьогодні є одним із найбільш поширених представників тваринного світу. Часто козулю називають сарною, а ще – дикою козою, хоча зі свійською твариною цей вид має мало спільного. Це ссавець родини оленевих, зовнішній вигляд якого відомий практично усім: невеличке витончене тіло, непомітний хвостик, сіро-руде забарвлення, яке у малюків ще й вкрите плямами. Самиці безрогі, а от самці мають прямі, невеликі, поставлені майже вертикально роги. Самець їх скидає щоосені. За зиму виростають панти, які з часом костеніють, перетворюючись на нові гарні роги.

За цією ознакою дуже легко ідентифікувати стать козулі, зокрема це важливо під час полювання.

Олеся Рудницька

17 червня, 2021