На Вінниччині стартував пілотний проєкт «Вихователь безпеки»

Новини Вінниці / На Вінниччині стартував пілотний проєкт «Вихователь безпеки»

Першою на Вінниччині до реалізації проєкту «Вихователь громади» долучилася Жмеринська територіальна громада. Він передбачає побудову безпечного середовища у закладах освіти для школярів та вчителів та ґрунтується на партнерстві поліції, рятувальників, закладів освіти, громади.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, про основні засади та актуальність безпекової ініціативи йшлося сьогодні, 17 лютого, під час робочої зустрічі, в ході якої було підписано меморандум про співпрацю між зацікавленими сторонами.

У заході взяли участь начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан, керівник поліції Вінниччини Іван Іщенко, заступник начальника відділу реформ ОРС цивільного захисту ДСНС Світлана Магдій, перший заступник Голови обласної державної адміністрації Наталя Заболотна, начальник ГДСНС України у Вінницькій області Руслан Шевчук, директор Департаменту гуманітарної політики облдержадміністрації Олександр Мельник, Жмеринський міський голова Анатолій Кушнір.

Суть проєкту  полягає у тому, що в кожній територіальній громаді має бути спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі, який опікуватиметься широким спектром безпекових питань та комунікуватиме з правоохоронними органами, громадою, закладами освіти.

«У них буде введена посада фахівця для того, щоб спільно з працівниками поліції, державної служби з надзвичайних ситуацій попереджувати негативні явища  в шкільному середовищі – такі як жорстоке поводження з учнями,  булінг, втягнення учнів у протиправну діяльність. Це лише початок і в подальшому ми цей проєкт будемо впроваджувати у всіх громадах Вінницької області», - зазначив начальник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко.

Створення безпечного освітнього середовища залежить від багатьох складових – дотримання відповідних технічних, будівельних санітарних вимог,    вимагає співпраці керівника закладу освіти, територіальних правоохоронних органів, учасників освітнього процесу: учнів, студентів, батьків, педагогічних працівників.

«Створення безпечного дитячого середовища є одним з пріоритетних напрямків роботи МВС, Національної поліції України, зокрема підрозділів ювенальної превенції. Саме тому, ми за підтримки МВС спільно з Державною службою  з надзвичайних ситуацій ініціювали запровадження такого проєкту, як «Вихователь безпеки». До нього доєднались 15 областей нашої держави, 23 територіальних громади з перспективою запровадження 24 спеціалістів з безпеки, які будуть охоплювати 38 закладів освіти», - зазначив начальник Управління ювенальної превенції Нацполіції Василь Богдан.  

Перший заступник Голови обласної державної адміністрації Наталя Заболотна підкреслила, що Вінницька область  має значні напрацювання в безпековій сфері територіальних громад. Відтак, усі міжвідомчі взаємодії  будуть перенесені і на реалізацію цього  проєкта, що  дозволить його зробити ефективним та  результативним.

Начальник ГУНДС у Вінницькій області Руслан Шевчук своєю чергою розповів, що це вже не перша  дієва взаємодія поліції і рятувальників. Приміром, в цьому році запрацював черговий центр безпеки громадян.   Введення такої посади буде великою допомогою для збереження життя і здоров’я дітей.

Пілотний проєкт реалізовується в Україні за ініціативи Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції у співпраці з Міністерством освіти, Міністерством розвитку громад та територій, освітнім омбудсменом, Асоціацією міст України, Асоціацією об’єднаних територіальних громад, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та громадами.

Також під час заходу заступник начальника ГУНП у Вінницькій області Ігор Волокітенко презентував методику «Зелених кімнат», яку ювенальні поліцейські впроваджують в свою діяльність. Вона передбачає надання кваліфікованої допомоги дитині, яка стала жертвою насильства чи іншого правопорушення, опинилась у кризовій чи небезпечній ситуації. У відповідно обладнаних приміщеннях, затишній, комфортній атмосфері з такими дітьми працюватимуть поліцейські, психологи,  та інші спеціалісти.

У Вінниці така «Зелена кімната» запрацювала у відділі поліції N1.

Макс Мельник

17 лютого, 2022