На Вінниччині створено 3D-музей барської кераміки

Новини Вінниці / На Вінниччині створено 3D-музей барської кераміки

На початку листопада у Вінницькій області стартує цікавий проєкт 3D-музею барської кераміки. Наразі він працює у тестовому режимі. Це веб-ресурс, який увібрав найкращі зразки посуду та інших витворів з музеїв України, закордону і приватних колекцій.

Як розповів Суспільному керівник проєкту Роман Григорʼєв,  3D-музей — це грантовий проєкт. На його створення Український культурний фонд виділив 637 тисяч гривень. Розробкою сайту займалися ІТшники з Камʼянця-Подільського.

Кожний експонат - глечики, тарілки, полумиски, іграшки, горнятка – фотографують під різним кутом. Обиарють 8 ракурсів. Потім їх «складають» у цілисний 3D-обʼєкт.

«Ми можемо його обертати, розвертати віддалити або наблизити, заглянути всередину. можемо проглядати як у фреймі, так і в повноекранному режимі. Текстура на поверхнях 3D-моделей дуже натуральна чітка і докладна», — каже куратор розробки сайту Олексій Буйницький.

Віртуальний музей — тримовний. Інформація подається українською, польською та англійською. Наразі відзняли 200 зразків барської кераміки. 150 з них розмістять на сайті.

Проєкт «Відродження традицій Барської кераміки» стартував у 2018-му. Цьогоріч його вирішили продовжити, адже після Голодомору та Другої світової війни барської кераміки безпосередньо у місті Бар майже не залишилося. Отже, цей напрямок є історією краю та міста.

Новини Вінниці / На Вінниччині створено 3D-музей барської кераміки Новини Вінниці / На Вінниччині створено 3D-музей барської кераміки Новини Вінниці / На Вінниччині створено 3D-музей барської кераміки Новини Вінниці / На Вінниччині створено 3D-музей барської кераміки
Олеся Рудницька

22 жовтня, 2021