На Вінниччині створять музей єврейського побуту і Голокосту

Новини Вінниці / На Вінниччині створять музей єврейського побуту і Голокосту

У Брацлаві, що на Вінниччині, будинок померлої пенсіонерки-єврейки переобладнають у Музей єврейського побуту і Голокосту.

У Брацлаві, що на Вінниччині, будинок померлої пенсіонерки-єврейки переобладнають у Музей єврейського побуту і Голокосту.

Як розповіла JewishNews голова єврейської громади «Натан» в Брацлаві Фаїна Байок, громада допомагала самотній єврейці пенсійного віку, однак кілька років тому жінка померла, тому було прийнято рішення поховати її також за кошти єврейської громади.

Після смерті жінки розшукали її родичів, які жили в Ізраїлі. Вони від спадку (будинку) відмовились й подарували його єврейській громаді. Саме в цій будівлі збереглася унікальна піч, яка й стала одним із факторів для розміщення в будинку музей.  

"Ми не будемо робити сучасний ремонт, ми хочемо залишити все як є, робочі просто зміцнять вікна і освіжать зовнішній вигляд. Для музею у нас назбиралося багато експонатів", - зазначила Фаїна Байок

Поки що невідомо, коли музей зможе повноцінно працювати. Разом з тим, там вже проводили екскурсії для школярів. Фаїна Байок прочитала їм лекцію про Другу світову війну, Голокост, життя і побут євреїв в різні часи.

В майбутньому одна з кімнат в будинку буде присвячена історії брацлавських хасидів. Ще один зал присвятять історії Голокосту.

Ірина Заіковата

13 листопада, 2020