На Вінниччині та Хмельниччині досліджують гастрономічну спадщину Camino Podolico

Новини Вінниці / На Вінниччині та Хмельниччині досліджують гастрономічну спадщину Camino Podolico

Команда Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico) спільно з фахівцями провела експедицію з дослідження нематеріальної (зокрема, гастрономічної) спадщини культурного маршруту, а також провела воркшопи у 10 громадах Вінницької і Хмельницької областей.

Як повідомляє Офіс туризму Вінниці, у рамках проєкту «Шлях має тривати», який отримав грантове фінансування Днів Європейської спадщини, за підтримки Ради Європи і Європейської Комісії проходять заходи з відновлення культурно-пізнавального та паломницького маршруту з Вінниці до Кам’янця-Подільського Camino Podolico, його дослідження і популяризації завдяки гастрономічній складовій.

Загалом експедиція охопила по п’ять громад Вінницької і Хмельницької областей: Гнівань, Браїлів, Жмеринку, Северинівку, Бар, Віньківці, Зіньків, Маліївці, Дунаївці і Кам'янець-Подільський. У кожній з них відбулася зустріч з місцевими координаторами, дослідження гастроспадщини, майстер-класи з приготування подільських страв від носіїв автентичної локальної кухні, а також фото- і відеофіксація для промоційних матеріалів. Наразі розпочалася розробка гастрономічного каталогу Camino Podolico, який випустять і презентують в різних містах України вже наступного місяця. 

 

«Під час поїздок в громади наша команда зібрала інформацію від носіїв рецептів і зафільмувала процес приготування страв подільської кухні. Таким чином у гастрокаталог Camino Podolico увійде щонайменше 25 традиційних рецептів українською та англійською мовами. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики з шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому ребрі часів Королеви Бони у Барській громаді чи, скажімо, рагу з кислими огірками у Браїлові та багато інших цікавих страв локальної кухні», – розповіла начальниця відділу розвитку туризму департаменту маркетингу міста та туризму Світлана Циганкова.

Крім цього, партнери з «Центру стратегічного розвитку територій» провели 10 практичних воркшопів для започаткування Днів європейської спадщини у громадах. Учасникам пропонували розробити ідеї майстер-класів, екскурсій, презентацій чи будь-яких інших подій, через які вони могли би презентувати живу спадщину своїх сіл та містечок. Також було зібрано інформацію з наявної нематеріальної спадщини, що має зберігатися та передаватися для наступних поколінь.

«У зв'язку з агресією проти України ми відклали офіційний сезон Подільського шляху Святого Якова на невизначений термін. Але… ми продовжуємо роботу над проєктом попри усі виклики сьогодення. У червні цього року Camino Podolico прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова. І наступного року, коли Подільський шлях святого Якова отримає сертифікацію та увійде до європейської мережі маршрутів до Сантьяго-де-Компостела, ми сподіваємося на його відновлення зусиллями усіх долучених громад», – зазначив директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Олеся Рудницька

21 вересня, 2023