На Вінниччині у дитячому садочку не вмикали газовий котел, хоча температура у приміщенні не перевищувала +8 градусів

Новини Вінниці / На Вінниччині у дитячому садочку не вмикали газовий котел, хоча температура у приміщенні не перевищувала +8 градусів

У селищі Бар (офіційно с. Войнашівка), що за 7 км від міста Бар, що у Вінницькій області, діти ходили до дитсадка, який не опалювався. Малечі та педагогам доводилось мерзнути, а от газовий котел не вмикали, хоча у приміщенні температура сягала +8 градусів.

Про це ТСН.ua розповіла мама вихованця Лариса Генсіровська.

За словами жінки, якщо у навчальних закладах міста Бар тепло, то в селищі – ситуація інша. У місцевих дитсадку та школі не опалюють. Через це дітей до дошкільного закладу водять лише ті, кому немає їх з ким залишити вдома. Вихователі сиділи у куртках і шапках, а дітям гріли руки гарячою водою. Батьки змушені вдягати їх як «капусту».

«Вдягаємо футболку, тоненьку кофту, зверху теплий гольф і теплу кофту на байці. Колготи, штани теплі, двоє теплих носків. Вихователі сидять у куртках осінніх, шапках і замотуються бабусиними хустками. Дітям миють руки гарячою водою, щоб зігріти. То вони ручки ставлять на батарею, гріють, то їх виводять на вулицю і змушують бігати, щоб вони зігрілися», - розповідає пані Лариса.

Жінка додає, що у дошкільному закладі є два котли: твердопаливний і газовий. Останній автоматично вмикається, коли температура за вікном істотно знижується.

«Коли тепліше, садочок опалюється дровами, і температура підтримується така, як треба. Коли холоднішає - має вмикатися газовий котел. Наш садочок в цьому році взагалі не включили в договір про газопостачання. Це було сплановане заздалегідь, що газовий котел у садочку цієї зими взагалі не має вмикатися. 26-27 грудня почала знижуватися температура, і в групі стало холодно ми почали скаржитися завідувачці. Вона озвучувала цю проблему в міськраді», - розповідає жінка.

Мама дошкільняти говорить, що батьки зверталися до керівництва міста Бар, до голови ОТГ та очільниці відділу освіти. Там проблему вирішили - наказали вихователям встановити у групах та спальнях обігрівачі.

«Ті калорифери нічого не гріють. Два тижні нас водять за ніс. Того року такої проблеми не було. В цьому році їм не дозволяють включати газ. Я так зрозуміла, що газове обладнання відімкнули взагалі. Там автоматика була від твердопаливного котла до газового, якщо твердопаливний котел не справляється, газ автоматично має вмикатися, а вони зробили щось, що він не вмикається, і треба чекати на майстра з Вінниці, який цю автоматику налаштує. Нам 5 січня начальниця відділу освіти міста Бар сказала, що вони питання вирішать, і з 1 лютого у садку зможуть ввімкнути газовий котел. А до цього діти повинні мерзнути? У Барі в садочках тепло, а в нас що не діти»,  - обурюється Лариса.

За словами жінки, заклад міг би обійтися і твердопаливним котлом, але він замалий за потужністю, оскільки розрахований на 2 тисячі квадратів, а дитсадочок має 5 тисяч.

Батьки написали колективне звернення до голови Барської ОТГ з проханням вирішити проблему.

Як стало відомо ТСН.ua, сьогодні, 19 січня, у дитсадку селища Бар таки ввімкнули газовий котел. Цю інформацію нам підтвердила завідувачка дитсадка Лариса Скульська.

«Сьогодні ввімкнули газ. Хвилин 20 тому. Зараз температура 14-15 градусів, але тільки ж ввімкнули котел. Сподіваємося, буде тепло», - сказала керівниця.