На Вінниччині ухилянтів «озброювали» лікарняними довідками з окупованих регіонів

Новини Вінниці / На Вінниччині ухилянтів «озброювали» лікарняними довідками з окупованих регіонів

У СБУ викрили нові схеми ухилення українців від призову. У ході слідчо-оперативних дій в декількох областях України, зокрема на Вінниччині, викрито сімох організаторів оборудок.

Про це повідомляє управління СБ України у Вінницькій області.

За гроші організатори схем пропонували потенційним призовникам уникнути мобілізації на підставі підроблених документів про стан здоров’я та шляхом нелегального перетину кордону. Середня вартість таких «послуг» становила від 2 до 8 тис. доларів. Ціна залежала від кількості осіб і типу документа.

Так, на Київщині викрито співробітників Київського обласного бюро МСЕК, які за грошову винагороду оформляли групи інвалідності для чоловіків призовного віку.

У Вінницькій області «знешкоджено» групу осіб, які підробляли для своїх «клієнтів» медичні довідки із реквізитами лікарень, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях півдня та сходу України.

Серед організаторів схеми – викладач навчального закладу, лікар та «айтішник».

На Закарпатті затримано двох мешканців Рахівського району. Вони пропонували «ухилянтам» втекти до ЄС через річку Тиса, яка знаходиться на межі кордону.

У вартість «послуг» також входили рятувальні жилети для «безпечного» перетину рубежу. Під час обшуків правоохоронці виявили:

  • мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності;
  • медичні документи із ознаками підробки;
  • гроші, отримані злочинним шляхом.

Наразі триває розслідування для притягнення зловмисників до відповідальності за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України);
  • ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);
  • ст. 369-2 (зловживання впливом).

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ спільно з Національною поліцією і Держприкордонслужбою за процесуального керівництва органів прокуратури.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, оОрганізували «бізнес на ухилянтах» 41-рчіний хмільничанин та 36-річна вінничанка. Вони й займались безпосереднім пошуком «клієнтів». Співучасниками злочинів були 41-річний лікар-психіатр однієї з лікарень, який встановлював фіктивні діагнози, та 42-річний житель обласного центру, який займався підробкою медичних довідок й історій хвороб з штампами та печатками лікарень, розташованих на непідконтрольній території України.

За оперативною інформацією, зловмисники, на підставі підроблених медичних документів формували історію хвороб, яка б давала можливість встановити діагноз, з яким чоловіки визнавались непридатними для проходження військової служби та могли виїхати за кордон. З одного «клієнта» правопорушники брали від 3 до 5 тисяч доларів США. За попередніми даними послугами ділків могли скористатися понад 80 чоловіків.

Під час проведення ряду обшуків за місцями проживання та роботи фігурантів, сліді вилучили докази їх протиправної діяльності та майже 3 мільйони гривень у національній та іноземній валюті.

Наразі слідством встановлюються особи, які можуть бути причетними до злочину.

Процесуальне керівництво документування злочину здійснює Вінницька місцева прокуратура.

За вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем) передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Макс Мельник

28 лютого, 2023