На Вінниччині викрили шахрайське угрупування, яке виманювало кошти під приводом захисту заощаджень

Новини Вінниці / На Вінниччині викрили шахрайське угрупування, яке виманювало кошти під приводом захисту заощаджень

Викрито організатора та двох його поплічників, які відбуваючи покарання в одній з установ виконання покарань Вінниччини, виманювали кошти у мешканців різних регіонів. Наразі достеменно не відома загальна кількість їх жертв. У слідства наявні докази заволодіння 129 тисячами гривень.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, трьом учасникам злочинного угрупування повідомлено про підозру у вчиненні шахрайства (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, члени ОЗГ, використовуючи наявну у мобільних додатках миттєвого обміну повідомленнями інформацію про анкетні дані потерпілих, по черзі телефонували їм, представляючись працівниками різних структурних підрозділів банківських установ, вводили в оману, повідомляючи про спроби іншими особами здійснення несанкціонованого зняття коштів з їх карткових рахунків та пропонували запобігти цим спробам шляхом зняття і перерахування цих коштів на інші рахунки банку, які насправді були підконтрольні членам злочинного угруповання.

Введені в оману потерпілі, з метою запобігти цим спробам, зняли 129 тисяч 560 гривень із власних банківських рахунків та перерахували їх на банківські рахунки, підконтрольні членам злочинного угруповання.

У відділі комунікації поліції Вінницької області уточнюють, що злочинна група складалась з засуджених віком від 29 до 40 років. В ході досудового розслідування поліцейські встановили, що зловмисники з Вінницької виправної колонії телефонували за випадковими номерами телефонів.  

Працівники поліції провели обшук за місцем відбування покарання засуджених та вилучили ряд доказів, що вказують на їх причетність до злочинної діяльності. 

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих злочинів перед судом, особам загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Макс Мельник

16 серпня, 2022