На Вінниччині загибель сотні лебедів спровокувала конфлікт навколо ставка

Новини Вінниці / На Вінниччині загибель сотні лебедів спровокувала конфлікт навколо ставка

Шоком стала новина про те, що на ставку у Северинівці Жмеринського району знайшли до сотні мертвих лебедів. Більш того, місцеві мешканці чули перед тим «хлопки» нібито від пострілів рушниці. Але птахи загинули начебто після того, як ставок спустили. Смерть лебедів спровокувала відвертий конфлікт між селянами та орендарями водойми.

Екологічним лихом вважає депутат Северинівської громади Олександр Кишук загибель білокрилих птахів на водоймі. Саме він ініціював проведення зборів мешканців села.

«Треба щось робити, не можна мовчки дивитися, як гинуть благородні птахи, як орендар цідить став і нікому до цього немає діла, -- каже Олександр Кишук. -- Хтось перевіряв в орендаря дозвіл на це? Чи має він право перетворювати став на болото?».

Напередодні О.Кушик був свідком того, як односельчани, які працюють у цього орендаря, збирали туші загиблих птахів із ставка.  

Лебеді загинули орієнтовно на початку тижня. Туші птахів переважно залишилися на мілководді. У соцмережі люди почали писати, що ворони клюють мертвих лебедів. Прибирати їх почали у суботу, напередодні зборів, аби журналісти чи екологи не помітили.

Місцеві жителі пояснюють, що близько підійти немає можливості. Адже коли орендар спустив воду, у ставку залишився лише намул.

Журналісти намагалися протягом тижня зв’язатися та дізнатися про ситуацію у голови Северинівської громади Василя Малярчука, але той пояснив, що перебуває на лікарняному, адже хворіє на коронавірус, тому не знає про масову загибель птахів. 

«Читав повідомлення, бачив фотографії, але що призвело до загибелі лебедів, сказати не можу, -- розповів журналістам телефоном Василь Малярчук. -- Став у нас дуже великий, площа плеса майже 137 гектарів. Договір оренди водного плеса оформляли ще до того, як була створена об'єднана громада. Знаю, що орендує став одне з ТОВ з Вінниці. Знаю, що в них документи тільки на оренду води, а на землю немає. На сесії ухвалили рішення, що виготовимо документацію на землю під водоймою і вона буде власністю громади. Так само, як і прибережна смуга стане власністю громади».

На зборах у неділю місцеві мешканці обурювалися саме присутністю орендаря та його «правилами» заборони користуватися ставком. Тема загибелі лебедів була другорядною.

Макс Мельник

28 листопада, 2021