На Вінниччині закликають рятуватись «від примусової вакцинації» у Хмільнику. Митрополит УПЦ МП Варсонофій називає таких вірян шахраями

Новини Вінниці / На Вінниччині закликають рятуватись «від примусової вакцинації» у Хмільнику. Митрополит УПЦ МП Варсонофій називає таких вірян шахраями

Періодично на хвилі великих соціальних потрясінь з’являються люди, які вірять у наближення «кінця світу» та закликають рятуватися в окремому куточку. Наразі відомо про такий у Хмільнику. Нібито там прихистять «від примусової вакцинації», а спонукають для цього ченці з Почаєва.

Нагадаємо, у жовтні близько двохсот людей зібрав пікет біля Вінницького облмуздрамтеатру ім. Садовського із закликами «ні медичним експериментам», «ні ковідним паспортам», «зривати маски», не вакцинуватися, адже агітують через «світовий зговір». Окремі оратори тоді запевняли, що людей умисно інфікують, розпилюючи щось з повітря.

За неофіційною інформацію, про «розпилювання» тоді стверджували адепти законспірованого руху «Молитовне стояння», які певним чином близькі з деякими ченцями Почаївського монастиря. Нібито у Вінницькій області таких вірян кілька десятків, вони відвідують різні храми, а збираються утаємничено, адже не знаходять підтримки в єпархії УПЦ Московського патріархату.    

Тривалий час в єпархії намагались їх не помічати. Надмірна активність прихильників конспірологічних теорій змусили реагувати.

«Останнім часом на території Вінницької області почали діяти шахраї, які, прикриваючись неіснуючим благословінням «Почаївських старців», закликають віруючих залишати домівки, звільнятись з роботи, та оселятись на приватній території у місті Хмільник, мотивуючи свої дії необхідністю рятуватись від «вакцинації, яка з початку грудня стане примусовою». Втім, жодного благословіння на свої дії згадані особи не мають ані від братії Почаївської лаври, ані від духовенства Троїцького Браїлівського жіночого монастиря.

Закликаю духовенство проявляти увагу та пильність, аби ніхто з парафіян не став жертвою шахраїв», - вказується в оголошенні митрополита Вінницького і Барського Варсонофія.

За його словами, «питання вакцинації не є таким, що стосується віри та спасіння і знаходиться виключно в полі власного вибору та відповідальності кожної людини».

«Застерігаю духовенство і вірних від спілкування з шахраями, оскільки їх діяльність є антицерковною. За офіційною інформацією звертайтесь до настоятелів місцевих храмів єпархії, благочинних та в єпархіальне управління», - підкреслив предстоятель єпархії.