На Вінниччині зацвіли підсніжники, на саджанцях береки з’явились бруньки, а борсуки прокинулись від сплячки

Новини Вінниці / На Вінниччині зацвіли підсніжники, на саджанцях береки з’явились бруньки, а борсуки прокинулись від сплячки

Через аномально теплу зиму природі вкрай складно прилаштуватися. Тому подекуди із січня фіксується не лише «температурна» весна, а й «квіткова». Принаймні, на Вінниччині вже є першоцвіти.

Як повідомляють у НПП «Кармелюкове Поділля», аномально тепла погода цьогоріч призвела до процесів, які далеко не відповідають календарній порі року.

Через аномальне тепло, на території природного парку на початку лютого вже з’явилися перші поодинокі квітуючі підсніжники, на деяких деревах та кущах можна побачити бруньки, а саме: на саджанцях береки (Sorbus torminalis) на території Червоногребельського розсадника.

«Тепла зима вводить в оману рослини своїм температурним режимом; через це багато цибулинних рослин, кущів та дерев вступають у стадію вегетації. Але якщо згодом настануть сильні морози – бруньки замерзнуть, що, в свою чергу, призведе до загибелі рослин», - зазначають біологи.

Очевидно, що така погода не могла не відзначитися на тваринах. Так, при проведенні патрулювання території парку, інспекторами ПНДВ відмічено сліди борсука європейського (Meles meles). Зазвичай у цей період він перебуває у зимовій сплячці, проте, судячи зі слідів та знімків фотопастки, цього не сталося.

На території Любомирського ПНДВ відмічено 14 особин лелек, з них 10 особин лелеки білого (Ciconia ciconia) та 4 особини − лелеки чорного (Ciconia nigra), занесеного до Червоної книги України, який є мігруючим видом для НПП «Кармелюкове Поділля».

Зазначимо, наразі температура повітря знизилась, але вже наступного тижня очікується значне потепління.

Олеся Рудницька

8 лютого, 2023