На Вінниччині знайшли приховані вагони з російським міндобривом. Його намагались перевести до Придністров’я

Новини Вінниці / На Вінниччині знайшли приховані вагони з російським міндобривом. Його намагались перевести до Придністров’я

Попри тривалий пошук і виявлення вантажів, які були завезені з РФ до повномасштабного вторгнення, на території України, та Вінниччини зокрема, досі находять приховані вагони з російською продукцією. Так, у Вінницькій області перебували два вагони з міндобривами. Виявили їх при спробі перевезти через Могилів-Подільський до Молдови, а далі невизнаної «ПМР».

Як повідомляють у пресслужбі ТУ ДБР Хмельницького, два товарних вагони із мінеральними добривами було приховано від митного контролю. Через 11 місяців після вторгнення, на думку організаторів, правоохоронці стали менш пильними, тому товари спробували переправити до частини Молдови - Придністров'я.

Вагони перевозили майже 140 тис. кг мінеральних добрив двох видів. Загальна вартість товару походженням із російського Новомосковська (Тульська область) сягає понад 3 млн грн.

Наразі ініційована передача добрив Вінницькій обласній військовій адміністрації. Надалі вони будуть використані для сільськогосподарських потреб нашої держави.

Російське майно, виявлене у межах розслідування факту можливого зловживання службовим становищем посадовими особами (ч. 2 ст. 364 КК України).

До речі, також російські добрива виявлено на території морського торговельного порту Одеської митниці. За оперативними даними, 136 тонн мінеральних добрив прибули до України ще до 24 лютого 2022 року в режимі «транзит». Орієнтовна вартість товару складає щонайменше 9 млн гривень. Наразі товар вилучено, вирішується питання щодо його подальшої передачі до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Слідчі дії тривають.

Макс Мельник

3 лютого, 2023