На Вінниччині зростає захворюваність на гепатит А, частина проб води не відповідає якісним показникам, але ніщо не вказує на джерело інфікування

Новини Вінниці / На Вінниччині зростає захворюваність на гепатит А, частина проб води не відповідає якісним показникам, але ніщо не вказує на джерело інфікування

Станом на вечір 30 жовтня на Вінниччині зафіксовано 231 випадок захворювання на гепатит А, серед яких 32 дитини. За минулу добу виявлено 19 нових.

Про це повідомляє ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб».

На даний час епідеміологи кажуть про 189 лабораторно підтверджених випадків. На стаціонарному лікуванні перебуває 144 хворих, виписано вже 32 пацієнти, зокрема 10 дітей.

Всі захворілі – жителі області. Серед них 25 учнів, 8 студентів, 6 медпрацівників.

Тривають пошуки джерела інфікування. Через це організовано посилену перевірку якості води.

«За період з 17 по 30 жовтня 2023 року фахівцями ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» відібрано 273 проби води для лабораторного дослідження. Станом на 30.10.2023 відібрано 98 проб методом ПЛР на визначення вірусного гепатиту А. За результатами 97 проб відповідають вимогам Державних санітарних норм, 1 проба в роботі», - вказують у центрі.

93 проби відібрано для бактеріологічних досліджень, досліджено 73 проби.

У 18 виявлена невідповідність вимогам якості питної води:

- 12 водопровідна мережа - по вмісту ентерокококів, загальних колі-форм;

- 6 кринична - по вмісту кишкової палачки,ентерококів, загальних коліформ, загальному мікробному числу. В роботі 20 проб.

На санітарно-хімічні показники відібрано 82 проби, досліджено 77 проб, в роботі 5.

В 45 пробах встановлено невідповідність вимогам.

«Проводиться подальша робота з організації та здійснення пробовідборів зразків питної води, забезпечується проведення досліджень», - зазначають в установі.

Щодо ринків, то попри заборону торгувати «домашніми» продуктами, про що вчора було прийнято рішення, у змивах з овочів та фруктів, вірусу гепатиту А не виявлено.

Олег Верлан

31 жовтня, 2023