На Вінниччину очікує тепла зима. Через Ель-Ніньо про звичні морози можна забути

Новини Вінниці / На Вінниччину очікує тепла зима. Через Ель-Ніньо про звичні морози можна забути

Загальносвітові кліматичні процеси, зокрема Ель-Ніньо, забезпечить Україні відносно теплу зиму. Про це вже сьогодні кажуть синоптики. Зокрема, на Вінниччині січень і лютий 2024-го будуть значно теплішими, ніж зазвичай.

Про це NaПарижі повідомив керівник Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрій Власов. За його словами, вище норми температура очікується майже кожного місяця протягом наступного півріччя.

«До кінця вересня триває метеорологічне літо. Температура протягом жовтня буде на 1,5 градуси вище за середні показники. У листопаді та грудні – у межах норми», - зазначив Юрій Миколайович.

А от зими, до якої звикли чи ще пам’ятаємо, може і не буде. Найхолодніші місяці – січень і лютий – здивують.

«За прогнозами вони будуть дуже теплими. Так, у січні середня температура передбачається на 4 градуси вище норми, а у лютому – на 6. Це наслідки дії Ель-Ніньо», - пояснив Ю.Власов.

Опадів теж має у жовтні та грудні бути менше норми, а у листопаді – у межах норми.          

Ель-Ніньо - це природна кліматична картина, обумовлена надзвичайно теплими водами у східній частині Тихого океану. Він формується, коли пасати, що дмуть зі сходу на захід вздовж екваторіальної частини Тихого океану, сповільнюються або змінюються місцями при зміні атмосферного тиску, хоча вчені не зовсім впевнені, що запускає цикл.

Оскільки пасати впливають на нагріті сонцем поверхневі води, їхнє ослаблення призводить до того, що ці теплі води західної частини Тихого океану виплескуються назад у більш холодні центральні та східні басейни Тихого океану.

Під час Ель-Ніньо 2015–2016 років — найсильнішого такого явища за всю історію спостережень — стада анчоусів біля берегів Перу розбилися через це вторгнення теплої води. І майже третина коралів на Великому Бар'єрному рифі в Австралії загинула. У надто теплих водах корали витісняють живі водорості, змушуючи їх кальцифікуватися та ставати білими.

Це накопичення теплої води в східній частині океану також передає тепло високо в атмосферу за допомогою конвекції, викликаючи грози.

Хоча на світовому рівні кажуть про рекордні температури, безпосередньо на Вінниччині влітку такого синоптики майже не спостерігали.

Нагадаємо, у Вінниці було оновлено температурний рекорд, коли у місті зафіксували +38,2 у затінку. Найбільш спекотним днем за усі часи спостережень синоптиками у Вінниці стало 29 серпня 2023 року. В обласному центрі зафіксували +38,2 °C. 

Як пояснили NaПарижі у Вінницькому обласному центрі з гідрометеорології, це абсолютний рекорд за усіма показниками.

За словами синоптикині Марії Кощавки, раніше рекордною була температура у 37,8°C, яка фіксувалась 30 липня 1946 року. Ба більше, середньодобова температура минулої доби (28,1°C) досягла рекордної позначки. Аналогічною вона була 20 серпня 1946-го.

Тож протягом однієї доби – два рекорди. Інші не фіксувались.

Ігор Заіковатий

19 вересня, 2023