На Вінниччини встановлено новий барельєф полковнику Нечаю

Новини Вінниці / На Вінниччини встановлено новий барельєф полковнику Нечаю

У селі Черемошне Тиврівської громади Вінниччини встановлено меморіальний барельєф Данилові Нечаю, брацлавському полковнику, герою національно-визвольної війни середини 17 ст.

У селі Черемошне Тиврівської громади Вінниччини встановлено меморіальний барельєф Данилові Нечаю, брацлавському полковнику, герою національно-визвольної війни середини 17 ст.

Як зазначив у Facebook вінничанин Володимир Барцьось, меморіальний комплекс облаштовано силами Тиврівської і Вінницької громад з нагоди 370-ої річниці оборони містечка Красне козаками та героїчної загибелі у цій битві Данила Нечая.

«На пам'ятнику-обеліску Данилу Нечаю, що знаходиться на його могилі, силами громадських активістів та небайдужих підприємців встановлено меморіальний барельєф із зображенням прославленого Героя Хмельниччини, визначного полководця і державного діяча… На барельєфі відтворено: зображення (єдине на сьогодні знайдене) Данила Нечая зі срібного медальйону 19 ст., православний козацький хрест та герб козацько-шляхетської родини Нечаїв. Данило Нечай в типовому козацькому одязі того часу, тримає лівою рукою пірнач - символ влади полковника Війська Запорозького, а правою рукою руків'я шаблі», - зазначив один з ініціаторів вшанування пам’яті полковника.

Він підкреслив, що барельєф було встановлено на обеліску на місці давнішого, історично маніпулятивного надпису 1954 року про 300-річчя "воз'єднання" України з Московією.

«Це історичний міф, який нав'язували в російській імперії і СРСР про «братні народи». Тепер цей невідповідний надпис закрито історичним зображенням полковника Данила Нечая», - підкреслив вінничанин.

Барельєф виготовлено згідно з проєктом благоустрою пам'ятки історії національного значення - Могили Данила Нечая, який був розроблений Тиврівською РДА та погоджений Міністерством культури України. Кошти на виготовлення барельєфу були зібрані громадою шляхом добровільних благодійних внесків у 2021 році. Сам проєкт благоустрою пам'ятки тимчасово зупинено на рівні ухвалення ключових рішень Вінницькою ОДА і Тиврівською об'єднаною громадою.

Макс Мельник

8 квітня, 2021