На заході Криму українські розвідники вразили ракетний катер «Івановець». Після кількох влучань він затонув

Новини Вінниці / На заході Криму українські розвідники вразили ракетний катер «Івановець». Після кількох влучань він затонув

У ніч з 31 січня на 1 лютого на рейді озера Донузлав у Криму бійці спецпідрозділу «Group 13» ГУР МО України за допомогою морських БпЛА знищили російський ракетний катер «Івановець» проєкту 1241 «Блискавка». Внаслідок влучень судно вартістю $60-70 млн зазнало сильних ушкоджень і затонуло.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України

Операція стала можливою за підтримки Мінцифри та платформи United24.

«Судно ворога патрулювало Чорне море поблизу озера Донузлав біля окупованого Криму. Внаслідок низки прямих влучань у корпус російський корабель зазнав пошкоджень, не сумісних із подальшим рухом ― «івановєц» дав крен на корму і затонув», - йдеться у повідомленні.

Пошуково-рятувальна операція російських окупантів на Донузлаві, згідно з попередньою інформацією, успіху не мала.

За попередніми даними, на судні могли перебувати до 40 окупантів.

У ВМС ЗС України додали, що ракетний катер належав до 41 бригади ракетних катерів, який ніс бойове чергування, охороняючи пункт базування у Новоозерному.

«Це досить суттєва втрата, враховуючи наявність всього трьох таких катерів проєкту 1241.1 у складі чорноморського флоту рф і озброєння, серед якого протикорабельні ракети типу «Москіт» з дальністю до 130 км», - йдеться у повідомленні.

Це не перші втрати ворога у вказаній бригаді. Раніше спільними зусиллями СБУ та ВМС ЗС України було пошкоджено малий ракетний корабель проєкту 1239 «Самум».

Ця операція — чергове нагадування російським загарбникам, що безкарно перебувати на території раніше окупованих об'єктів у Криму є шкідливим для їхнього здоров'я.

Олег Верлан

1 лютого, 2024