Наймасовіша атака дронів на День Києва: силами ППО збито 52 з 54 «Шахедів» Через уламки є ушкодження у столиці та Житомирі

Новини Вінниці / Наймасовіша атака дронів на День Києва: силами ППО збито 52 з 54 «Шахедів» Через уламки є ушкодження у столиці та Житомирі

Сьогодні, 28 травня вночі Росія завдала наймасованішого удару іранськими дронами-камікадзе по Україні. Ворог випустив 54 баражуючі боєприпаси, ППО знищила 52 із них. Головною мішенню був Київ, який сьогодні святкує День міста. У столиці та навколо неї збито близько 40 «Шахедів».

«В ніч на 28 травня 2023 року ворог атакував Україну іранськими ударними дронами "Shahed-136/131" з північного напрямку – Брянська область, та південного – Краснодарський край.

Загалом зафіксовано пуски рекордної кількості дронів-камікадзе – 54.

Чергову нічну атаку ворог спрямував на військові об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури держави в центральних регіонах країни, зокрема на Київщину. Тут, у зоні відповідальності Повітряного командування "Центр", знищено більшість ударних дронів», - заявила ранком пресслужба командування Повітряних сил ЗСУ.

Зазначається, що до відбиття атаки залучалися також сили та засоби Повітряного командування "Південь" та ПК "Захід" Повітряних сил ЗСУ та протиповітряна оборона інших складових Сил оборони України.

Внаслідок успішної бойової роботи знищено 52 "Шахеди".

Росіяни запускали дрони декілька хвилями, змінювали маршрути. У столиці вона тривала понад 5 годин. Кияни не спали від вибухів.

У КМВА повідомили, що вночі 28 травня, за попередніми даними, внаслідок падіння уламків у столиці є щонайменше один загиблий і постраждалий. Є пошкодження та руйнування.

«Чотирнадцята повітряна атака на столицю з початку травня! Сьогодні ворог вирішив «привітати» киян з Днем Києва за допомогою своїх смертоносних БпЛА», - заявив начальник КМВА Сергій Попко.

В Голосіївському через збиття дронів:

  • уламки влучили у 7-поверхову нежитлову будівлю, одна людина загинула, одну - госпіталізували;
  • виникло займання даху одного з ТРЦ;
  • виникла пожежа на території одного з будівництв;
  • також було загоряння на території підприємства, спалахнули склади готової продукції, руйнування на площі 1 000 м кв. , є один постраждалий.

У Печерському районі загорівся дах будинку.

  • У Дарницькому районі в одному з магазинів вибиті шибки та пошкоджені двері.

Удар прийняла не тільки столиця.

«Житомир без жертв. Є пошкодження», - сказав ранком міський голова Сергій Сухомлин.

Зазначимо, у Житомирі теж передбачалось святкування, адже місцеве «Полісся» вперше потрапило до футбольної УПЛ.

P.S. У Генштабі уточнили, що в ніч на неділю Росія застосувала проти України 59 іранських ударних безпілотників "Shahed", 58 з яких захисникам вдалося знищити.

«За уточненою інформацією, цієї доби вночі РФ завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА «Shahed», 58 із 59 було знищено нашими захисниками», - йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

Олег Верлан

28 травня, 2023