Не через забудову, а «зміну клімату»: у Вінниці відновили дискусію про «Алею 12,7»

Новини Вінниці / Не через забудову, а «зміну клімату»: у Вінниці відновили дискусію про «Алею 12,7»

У вінницькому хабі «Місто змістів» КП «Агенція просторового розвитку» разом із командою експертів агенції «Zvidsy» зорганізували обговорення в рамках «Дослідження впливу зміни клімату на стан Алеї 12.7 км, м. Вінниця», що виконується за підтримки GIZ Ukraine та фінансується в рамках гранту «City Climate Finance Gap Fund» від World Bank Group.

Виконавцем цього амбітного проекту є команда експертів агенції «Zvidsy» (м. Київ).

Мета дослідження: визначити майбутнє території «в умовах зміни клімату». Також дослідження пропонуватиме ряд можливих рішень щодо майбутнього розвитку територій вздовж річки Південний Буг.

Нагадаємо, ідея створити велику пішохідну зону від меморіалу Визволення до Сабарова вздовж лівого берега Південного Бугу виникла у 2000-х. в умовно першій редакції передбачалось створення прогулянкової зони з велосипедною доріжкою протягом 12,7 км. Однак, з того часу різними способами окремі вінничани «правдами-неправдами» стали власниками окремих ділянок поблизу берега, які фактично перекреслюють реалізацію створення такої зони. До коронакризи місцева влада почала шукати виходи із ситуації, тобто яким чином зробити алею… Фахівці запропонували на проблемних ділянках алею перенести на воду, побудувавши там переходи, що значно дорожче. Однак, наразі ніхто так і не дав відповіді, як найкраще вийти з існуючих реалій…

Попри війну до обговорення повернулись, але дискусія – це пошук нових рішень, але не конкретна реалізація задумів. Ба більше, організатори не кажуть про забудову потенційної «алеї» в окремих «точках», а згадали про «зміну клімату»…     

«Подія мала ціль об’єднати зацікавлених сторін навколо прибережних територій річки Південний Буг. В заході взяли участь профільні департаменти міської ради, Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг, КП «Інститут розвитку міст», представники Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, громадські організації, власники бізнесу біля річки та екоактивісти», – розповідає директор КП “Агенція просторового розвитку” Максим Кравчук.

Дослідження та організація публічних заходів відбулися за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II», який виконується німецькою урядовою компанією «GIZ». Проєкт фінансують Уряди Німеччини та Швейцарії.

Олеся Рудницька

3 березня, 2023