Не дивлячись на заборону купання, вінницькі пляжі заповнені відпочивальниками. Як уникнути травм і зараження?

Новини Вінниці / Не дивлячись на заборону купання, вінницькі пляжі заповнені відпочивальниками. Як уникнути травм і зараження?

У Вінниці вже декілька років триває заборона на відпочинок у воді на пляжах міста. Причиною тому є зараження води, небезпечне дно, та багато іншого… Однак, бажаючих охолодитись в спеку у водоймах чи річках, лише більшає.

У Вінниці вже декілька років триває заборона на відпочинок у воді на пляжах міста. Причиною тому є зараження води, небезпечне дно, та багато іншого… Однак, кількість бажаючих охолодитись в спеку у воді лише зростає.

Чим спекотніше на вулиці, тим сильніше нас, вінничан, тягне до води. На жаль, пляжний відпочинок часто закінчується травмами, отриманими при пірнанні, катанні на човнах, водних мотоциклах і інших плавзасобах. 

Слід також нагадати, що за словами фахівчині міського управління Держпродспоживслужби Людмили Крутікової, купатися на вінницьких пляжах не можна, бо результати досліджень показали невідповідність води санітарним вимогам. При купанні забруднена вода може потрапити в ротову порожнину, викликавши гострий гастроентероколіт, основними симптомами якого є: біль у животі, нудота, блювота, діарея, підвищена температура тіла, загальна слабкість. Тому з метою недопущення виникнення інфекційних захворювань та погіршення стану здоров'я населення, купатись на пляжах не рекомендується.

Якщо всеж таки вирішили ризикнути, тоді як вберегти себе та рідних? Деякі з наведених нижче правил можуть здатися занадто очевидними – як необхідність носити захисні маски в публічних місцях під час пандемії. Але не зайвим буде ще раз про них нагадати. Адже, з початку червня вода вже забрала життя більш ніж тридцяти дітлахів, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій. Головне, те, що трагічні випадки трапляються не лише тоді, коли діти самостійно відвідують ставки та річки. Чимало надзвичайних подій трапилось мало на очах у дорослих.

Тому, під час водних процедур стежте за диханням, не перевтомлюйтесь та не грайтеся в популярні народні забавки, "хто довше протримається під водою без повітря". Не варто тішити себе думками, що в разі надзвичайної ситуації навколо є багато людей, які прийдуть на допомогу. Знепритомніти під водою або потонути можна легко, а найнебезпечніше, що це відбудеться тихо і швидко.

Стрибки з висоти та пірнання під воду. Правилами безпеки на воді забороняється залазити на попереджувальні знаки, стрибати в воду з катерів, кораблів або яхт, пірнати з мостів, дамб, причалів, дерев, високих крутих берегів – та з інших, не призначених для цього місцях. Перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині – пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.

У воді заборонено купатися в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Потонути можуть навіть спортсмени та найдосвідченіші плавці, що вже й казати про людину, яка не здатна повністю контролювати своє тіло.

Безпека дітей на воді

Під час плавання діти не повинні затримувати дихання надовго, це може призвести до утоплення і має ряд інших серйозних ризиків. Переконайтеся, що діти розуміють, що змагання "хто може затримати дихання під водою" та інші подібні ігри можуть бути небезпечними. Вони не повинні бути частиною будь-якої діяльності, пов'язаної з водою.

Важкі травми можуть виникнути, коли діти стрибають або пірнають з головою на мілководді. Якщо вашу дитину цікавлять стрибки та дайвінг, переконайтеся, що він навчився робити це правильно, а також вкажіть місця, де це робити безпечно. Навчіться робити це разом зі своєю дитиною. 

Маленькі діти або недосвідчені плавці завжди повинні носити на воді рятувальний жилет, які значно знижують ризик утоплення. Особливо це стосується прогулянок на човнах, а також активних ігор у воді та занять водними видами спорту зі спеціальним інвентарем. Надувні нарукавники, іграшки для плавання тощо не забезпечують надійного рівня захисту та не можуть замінити жилети.