Не сказав батькам про важке поранення: історія воїна, якому лікарі врятували кінцівку

Новини Вінниці / Не сказав батькам про важке поранення: історія воїна, якому лікарі врятували кінцівку

Валерій Покотило, 25-річний військовий з Вінниці, який після важкого поранення переніс понад десять операцій і продовжує боротися за своє відновлення.

Валерій підписав трирічний контракт на військову службу ще за рік до початку повномасштабного наступу. З 2022 року він служить навідником мінометної батареї у 14-й бригаді Нацгвардії «Червона калина». 

Наприкінці 2023 року на Запорізькому напрямку один із ворожих снарядів розірвався за лічені метри від Валерія. Уламки потрапили в праву руку та ногу бійця.

«Побачив, як з ноги витікає маленьким фонтанчиком кров та свою кістку. У той момент я взагалі не відчував болю. Швидко зреагував і на адреналіні побіг до бліндажа, що був в 100 метрах від моєї позиції», - пригадує Валерій.

Це сталося за чотири дні до Нового року. Валерій усвідомлював, що може втратити кінцівки й довго бути не при тямі, тож вирішив одразу написати батькам. Однак, він не розповів їм про поранення, щоб не псувати святковий настрій.

«Написав, що терміново їду на позицію, буду відсутній декілька днів. Не хотів перед Новим роком псувати їм святковий настрій», - розповів він. Батьки дізналися про поранення сина лише за тиждень, коли його доправили до рідної Вінниці після низки прифронтових лікарень.

Валерію виконали ряд складних втручань у Вінниці, загалом він переніс понад 10 операцій. За більш ніж місяць після поранення його скерували до Національного реабілітаційного центру UNBROKEN у Львові. Там він спочатку потрапив до хірургів, які працювали над його пораненою рукою. 

Фізичні терапевти з першого дня почали займатися з Валерієм, спочатку навчаючи його користуватися кріслом колісним, потім ставили на милиці та розробляли знерухомлену стопу. Вже за місяць реабілітаційних вправ Валерій повністю став на ноги. 

Найважче було з рукою, яку наскрізь прошив уламок ворожого снаряду. Валерій відчував оніміння та стріляючий біль, а з п’яти пальців міг рухати лише мізинцем. Рубець, що утворився на місці поранення, скував нерв, який відповідає за чутливість, згинання та розгинання пальців. 

Аби відновити функцію кисті, хірурги Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова виконали Валерію ортопедичні операції на сухожильному апараті. Серед них - опонент пластика першого пальця. Лікарі розшили рубець та звільнили серединний нерв.

Біль після операції поступово минає, і Валерій уже починає розпрацьовувати пальці. В майбутньому йому встановлять нейростимулятор, що має пришвидшити відновлення чутливості й функції кисті. Незламний захисник впевнений, що запорукою його успішного відновлення є позитивне мислення та підтримка рідних - батьків і дружини. Спеціалісти докладають зусиль, аби відновити функцію ушкодженої руки, а Валерій прагне повернутися до війська, щоб боронити Україну від ворога.