Невтішні аналізи бузької води: де зможуть вінничани влітку врятуватись від спеки на пляжах міста

Новини Вінниці / Невтішні аналізи бузької води: де зможуть вінничани влітку врятуватись від спеки на пляжах міста

У Вінниці фахівцями лабораторного центру було проведено перевірку води поблизу міських пляжів. На жаль, результати не втішні - купатися в Південному Бузі не можна.

У Вінниці фахівцями лабораторного центру було проведено перевірку води поблизу міських пляжів. На жаль, результати не втішні - купатися в Південному Бузі не можна. Який вже рік вінничнаам забороняють...

Як повідомили у Вінницькій міській раді, до літнього відпочинку у місті підготовлюють три пляжі - "Гонти", "Хімік" та "Центральний", які розташовані на берегах річки Південний Буг. Так, комунальники встановлюють смітники, реставрують старі та встановлюють нові роздягальні, лавки, тіньові навіси.

Не обійшли увагою дану підготовку й Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України, де перевірили готовність до сезону пляжі та наявність і стан туалетів на них. Санітарні інспектори в травні перевірили якість води річки Південний Буг в звичних місцях купання людей і виявили суттєві невідповідності нормам.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області розповіли, що:

- на пляжі "Центральний" є перевищення норми за індексом лактозопозитивної кишкової палички, вмісту коліфагів, запаху та біохімічній потребі в кисні;

- на "Гонти" – за тими ж самими показниками, "плюс" виявлено стафілокок;

- на "Хіміку" якість води відповідає санітарним вимогам за мікробіологічними показниками, однак є невідповідність відносно запаху та біохімічній потребі в кисні. 

Гарною новиною є те, що на жодному з перевірених пляжів у воді не виявлено збудників паразитозів, та вміст залишкової кількості пестицидів також не перевищує допустимі норми. 

Отже, у ГУ Держпродспоживслужби області вирішили не рекомендувати купатися на пляжах "Гонти", "Хімік", "Центральний", аби не допустити виникнення інфекційних захворювань та погіршення стану здоров'я населення.

Щодо Вишенського озера, то якість його води відповідає санітарним вимогам за мікробіологічними показниками. Там збудників паразитозів не виявлено, а вміст залишкової кількості пестицидів також не перевищує допустимі рівні. Водночас встановлена невідповідність щодо запаху, водневого показника (рН) та біохімічній потребі в кисні. Купатись у цій водоймі також не рекомендується.

Ірина Заіковата

31 травня, 2019