Незряча вінницька поетеса Раїса Воловик зрозуміла, що до росіян віршами не «достукаєшся»

Новини Вінниці / Незряча вінницька поетеса Раїса Воловик зрозуміла, що до росіян віршами не «достукаєшся»

Слабозора вінничанка Раїса Воловик із 19 років працювала на вінницькому підприємстві Українського товариства сліпих. Також вона є членом первинної територіальної організації УТОС. Після минулорічного звільнення із роботи Раїса Воловик повністю присвятила себе творчості.

50-річна жінка пише вірші і працює вуличним музикантом разом із чоловіком. Зокрема, співає для вінничан просто неба під фонограму.

«Вірші я почала писати у 16 років, коли вперше закохалася. Ці вірші - як мої діти. Я висловлю у них свої переживання. Якщо щось мене сильно вразить, викладаю емоції у віршованих рядках», - розповідає Раїса Воловик.

Коли почалася війна із РФ, Раїса разом із чоловіком і дочкою виїхала до Польщі. Там народився вражаючий вірш «Ностальгія».

«У Польщі нам було добре – ситно, тепло, спокійно. Але ностальгія відчувалася, тягнуло додому. Тому ми повернулися до Вінниці», - сказала Раїса Воловик.

Кілька віршів незрячої поетеси, написані ще у Польщі, присвячені нинішній війні. У них розповідається про неподобства, які творять окупанти в Україні. У цій поезії вінничанка зверталася до Путіна, його підлеглих та пересічних росіян.

«У віршованих рядках я запитувала, навіщо росіяни прийшли в Україну і руйнують наші міста і села. Зараз всім стало зрозуміло, що мешканці Російської Федерації не розуміють нормальної мови і «достукатися» до них практично неможливо. Там практично немає із ким розмовляти. Тому більше немає сенсу щось писати росіянам, звертатися до їхнього здорового глузду», - наголошує Раїса Воловик.             

Взагалі вірші про російське вторгнення Раїса Воловик почала писати із 2014 року. Це сталося після спілкування із родиною вимушених переселенців Височиних із Донеччини. Вони розповідали, як ховалися в підвалах і  змогли евакуюватися у складних умовах, тікаючи від обстрілів ворогів. 

«Тоді я не навіть не гадала, що трагічні події у 2014 року можуть розповсюдитися на всю Україну. Тепер у той давній вірш можна вставити практично будь-яке українське місто. Бо зараз росіяни обстрілюють всю територію України», - додала поетеса.                       

Пресцентр Вінницької обласної організації УТОС

admin

30 грудня, 2022