«Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили»: подробиці так званого «пограбування» недільної школи у Луці-Мелешківській під Вінницею від тих, кого називають «крадіями» (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили»: подробиці так званого «пограбування» недільної школи у Луці-Мелешківській під Вінницею від тих, кого називають «крадіями» (ФОТО, ВІДЕО)

«У Луці-Мелешківській під Вінницею пограбували недільну школу» - приблизно такими заголовками сьогодні зарясніли ледь не всі вінницькі ЗМІ. Про нібито «крадіжку», вчинену з недільної дитячої школи, що діє при Спасо-Преображенському храмі у Луці-Мелешківській «невідомими особами», вранці повідомили в ГУНП у Вінницькій області.

«У Луці-Мелешківській під Вінницею пограбували недільну школу» - приблизно такими заголовками сьогодні зарясніли ледь не всі вінницькі ЗМІ. Про нібито «крадіжку», вчинену з недільної дитячої школи, що діє при Спасо-Преображенському храмі у Луці-Мелешківській «невідомими особами», вранці повідомили в ГУНП у Вінницькій області.

Із редакцією NаПарижі зв’язалися самі «крадії» і розповіли свою версію подій. Щоправда, вони таки воліють залишатися «невідомими особами», бо кажуть, занадто багато погроз останнім часом надходить на адресу місцевих парафіян ПЦУ…     

Судячи з повідомлення поліції, до правоохоронців ввечері 17 листопада звернувся настоятель тамтешньої громади УПЦ МП отець Василій Альмухамед. Він написав заяву про те, що «невідомі особи зірвали замок на приміщенні недільної школи, проникли всередину та винесли побутові електричні прилади та електроінструменти».

«За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками ч.3 ст.185 КК України (крадіжка). За такий злочин законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від трьох до шести років. Поліцейські встановлюють причетних до правопорушення осіб», - зазначають у ГУНП у Вінницькій області.

Замок на дверях недільної школи парафіянам ПЦУ у Луці-Мелешківській справді довелось зламати, аби потрапити у своє ж приміщення, - розповідають члени релігійної громади.

«За документами, і храм, і будівля недільної школи належить релігійній громаді ПЦУ. Але, як відомо, ще з січня церкву утримують «тітушки»? яких в Луку привозять батюшки МП. Ці молодики «отаборились» в недільній школі, влаштували там собі «готель» та «ресторан». Колись навіть випивку там знаходили, - розповіла одна з місцевих жительок (через погрози жінка не бажає публікувати своє ім’я і прізвище). – Ми весь цей час проводили служби на подвір’ї церкви. Але ж настає зима і ми маємо десь збиратися на службу… Наша громада подала позов до суду з вимогою усунути перешкоди для користування нашим храмом. Але з боку МП процес всіляко навмисне затягується і йому не видно кінця… Тому в неділю зібралися і вирішили зайти якщо не в храм, то хоча б до приміщення недільної школи».     

До будівлі парафіяни ПЦУ зайшли близько полудня. При цьому фіксували процес на відео – ніби відчували, що можуть з’явитися заяви про «рейдерство», «пограбування» і таке інше.

У приміщенні навіть провели першу службу – освятили воду та звершили молебень Святому Миколаю. При цьому ніхто із прихожан УПЦ МП їм не перешкоджав…

А вже ввечері у поліції з’явилась заява про нібито «крадіжку» електроінструментів із приміщення недільної школи. Місцеві розповідають, що «інкримінують» їм вкрадені дрель, болгарку і два чайники. Хоча, кажуть, нічого такого в приміщенні, коли вони туди зайшли, не було. А на відзнятому парафіянами відео видно тільки один чайник на столі.

«Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили. І що взагалі могли робити болгарки і дрелі в приміщенні недільної школи? Хоча там було повно сміття, залишків їжі – «тітушки» довго обживалися», - говорить парафіянка ПЦУ.

Більше того, розповідає жінка, цього ж вечора невідомі побили неподалік церкви двох місцевих хлопців. Ті, побачивши біля храму світло та людей, вирішили подивитися, що там відбувається. Подивилися і пішли далі. Але їх наздогнали в темноті й добряче побили. Потерпілі також звернулись з цього приводу до поліції.  

«А перед тим на подвір’я до сім’ї місцевих пенсіонерів прийшов незнайомий їм чоловік, скоріш за все, немісцевий, і сказав приблизно таке: «якщо не віддасте нам церкву, підірвемо вашу хату». Він тримав руку за пазухою – ніби щось там у нього було заховане. Пенсіонери дуже злякалися. Вони навіть у поліцію бояться звертатися. Але ми повідомили про цей випадок навіть в СБУ – там казали, що розберуться», - говорить жінка.

За її словами, погрози віруючим ПЦУ в Луці-Мелешківській хоча й стали вже «невід’ємною» частиною їхнього життя, звикнути до цього досі важко. А «світла в кінці «судового тунелю» досі не видно…    

Новини Вінниці / «Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили»: подробиці так званого «пограбування» недільної школи у Луці-Мелешківській під Вінницею від тих, кого називають «крадіями» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили»: подробиці так званого «пограбування» недільної школи у Луці-Мелешківській під Вінницею від тих, кого називають «крадіями» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили»: подробиці так званого «пограбування» недільної школи у Луці-Мелешківській під Вінницею від тих, кого називають «крадіями» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили»: подробиці так званого «пограбування» недільної школи у Луці-Мелешківській під Вінницею від тих, кого називають «крадіями» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили»: подробиці так званого «пограбування» недільної школи у Луці-Мелешківській під Вінницею від тих, кого називають «крадіями» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Ніяких дрелей і болгарок ми там не бачили»: подробиці так званого «пограбування» недільної школи у Луці-Мелешківській під Вінницею від тих, кого називають «крадіями» (ФОТО, ВІДЕО)