Нові тарифи на електроенергію: коли та як злетять суми в платіжках

Новини Вінниці / Нові тарифи на електроенергію: коли та як злетять суми в платіжках

В Україні, згідно з рішенням Кабміну від 24 березня 2021 р. № 238, тариф на електроенергію можуть підвищити вже з 1 травня. Це випливає з постанови про введення фіксованих цін на струм до кінця квітня. Однак, як розповідають наближені до ухвалення рішення співрозмовники «Обозревателя», ймовірно, подорожчання перенесуть вже на літо. При цьому кіловат-година може подорожчати з 1,68 до 3,4 грн.

В Україні, згідно з рішенням Кабміну від 24 березня 2021 р. № 238, тариф на електроенергію можуть підвищити вже з 1 травня. Це випливає з постанови про введення фіксованих цін на струм до кінця квітня. Однак, як розповідають наближені до ухвалення рішення співрозмовники «Обозревателя», ймовірно, подорожчання перенесуть вже на літо. При цьому вартість кіловат-години може зрости з 1,68 до 3,4 грн.

Як вказує видання, ціни будуть рости не для всіх, а тільки для тих, хто витрачає більше від певної кількості електроенергії. Раніше «пільговими» були 100 кВт-год, за новими правилами це можуть від 300 до 500 кВт-год.

Тобто, зростання тарифів зачепить тільки тих, хто споживає багато електроенергії. Це можуть бути як ті українці, які використовують електричні котли й водонагрівачі, так і власники великих будинків та квартир із великою кількістю техніки.

Нагадаємо, як зазначено в постанові уряду, збережена ціна на електроенергію для населення на рівні 1 гривні 68 копійок за кіловат-годину діятиме до 1 травня 2021 року.

За таким тарифом нараховують платню мешканцям гуртожитків, багатоквартирних житлових будинків; дачним та дачно-будівельним кооперативам, садовим товариствам, гаражно-будівельним кооперативам.

Між тим, у Верховній Раді 13 квітня на позачерговому засіданні розглянули цілу низку пропозицій щодо змін тарифів на комуналку. Нововведення могли зачепити ціни на електроенергію і газ. Однак усі пропозиції провалили.

Макс Мельник

17 квітня, 2021