Очільник МОЗ Ляшко у Вінниці назвав тариф на «ковідний» пакет для лікарень з листопада

Новини Вінниці / Очільник МОЗ Ляшко у Вінниці назвав тариф на «ковідний» пакет для лікарень з листопада

Уряд збільшить тариф на COVID-пакети у зв’язку зі зростанням видатків лікарень на закупівлю кисню, коштів для цього достатньо. Про це ще на минулому тижні в ефірі телеканалу «1+1» сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Під час брифінгу у Вінниці очільник МОЗ на прохання NaПарижі деталізував, наскільки зростуть виплати.

Нагадаємо, у квітні 2020-го уряд в рамках Програми медичних гарантій затвердив пакет з надання медичних послуг пацієнтам з підозрою або встановленою коронавірусною хворобою (COVID-19). Наразі «ковідний» пакет - 577 тисяч грн на бригаду з 9 медпрацівників. Лікарі вказують, що за підрахунками необхідно 800 тисяч…

«Я не є кабінетним міністром, постійно приїжджаю «на землю», спілкуюсь з лікарями… Так, того «ковідного» пакету, який працював у квітні, раніше вистачало, зараз хворі більш складніші. Значно більший відсоток потрапляє до реанімацій. Споживання кисню хворого з «Дельтой» зростає у 5-6 разів. А кисень лікарні купують… На жовтень ми підняли тариф у «ковідному» пакеті, щоб медики почали лікувати моноклональними антитілами. На листопад-грудень ми додатково виділяємо близько 1,5 млрд грн. Це дозволить збільшити надходження коштів до лікарні по пакету приблизно на 100 тисяч. Буде 630-680 тисяч».

Зазначимо, 1 листопада Вінниця зустрічала «ревізорів». Ні, це занадто пафосно та категорично. Скоріше так, до міста завітали заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко та міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, які мали пересвідчитися, як йде процес на об’єктах, що підпадають під «Велике будівництво», отримати відповіді на повільні темпи вакцинації населення регіону та з’ясувати проблемні питання.

За попередніми висновками від візиту брифінг для вінницьких журналістів гості та керівники регіону провели у адмінбудівлі «Книжка», де розташовано один з пунктів вакцинації.

«Почалися роботи по злітно-посадковій смузі, але нас не задовільняють темпи, адже у підрядній організації сказали, що завершать у грудні наступного року. З очільником області і Мінінфраструктири наступного тижня будемо розбиратися, як можна прискорити роботи, щоб з середини 2022 року Вінниця отримала смугу», - зазначив К.Тимошенко.

Він поділився враженнями і від закладів охорони здоров’я, які відвідав. За його словами, практично готовий новий корпус лікарні швидкої допомоги. Посадовець зазначив, що «хотілось б, щоб у Вінницькій області в рамках «Великого будівництва» все будувалося таким ж темпами, як в інших регіонах».

«Подивилися нове відділення в онкоцентрі, і розуміємо, що такий об’єкт був потрібен Вінниці. Поруч знаходиться кардіоцентр. Про нього вже всі знають. Там проблеми з підрядниками, які не встигають і декілька разів переносять строки здачі об’єкту. Також на наступному тижні в Офісі президента запланували зустріч з очільником області та мером міста. Будемо спілкуватися, щоб зрозуміти, що нам потрібно зробити, щоб нарешті Вінниця отримала кардіоцентр», - зауважив К.Тимошенко.

Очільник МОЗ В.Ляшко переважно казав про коронавірус. За його словами, у більшості регіонів нині піковий рівень захворюваності, а 16 областей – у червоній зоні.

«Наростання щеплень дають свій результат. Ми це бачимо по тим областям, які раніше опинилися у червоній зоні та пришвидшили темпи щеплень. Там бачимо стабілізацію захворюваності, але на високих цифрах. Це не означає, що далі буде легше. Ми пропонуємо вакцинуватися та дотримуватися карантинних обмежень. Щоб відмовлятися від обмежень, регіони мають бути у зеленій зоні», - вказав міністр, навівши приклади Данії та Великої Британії, де понад 75% дорослого населення вакциновано, і відносно мало тяжких випадків хвороби.

За його словами, аби 70% дорослих українців вакцинувалися, то можна було б відмовитися від карантинних обмежень. А вони – обмеження - мають запобігти колапсу системи охорони здоров’я. Наразі більшість пацієнтів реанімацій лікарень – це ті, хто не вакцинувався.

Скільки Вінниччина ще буде у помаранчевій зоні, розповів голова ОДА Сергій Борзов.

«На скільки вистачить вільних ліжок з під’єднаним киснем… Також впливають інші чинники, зокрема завантаженість медичної системи та рівень вакцинації. Наразі є резерв ліжок з киснем. Додатково одна райлікарня буде «ковідною» у цьому тижні. Це 330 ліжок. Тому будемо сподіватися, що пік «ковіду» пройдемо у помаранчевій зоні», - сказав губернатор.

На запитання журналіста, чи вакцинувався, С.Борзов «доповів», що вакциною AstraZeneca щеплювався у квітні та червні у Клінічному центрі інфекційних хвороб.