Очільник поліції Вінниччини Іван Іщенко відзвітував по роботу у воєнний час

Новини Вінниці / Очільник поліції Вінниччини Іван Іщенко відзвітував по роботу у воєнний час

З перших днів повномасштабного вторгнення вдвічі збільшено кількість піших та автопатрулів. Цьогоріч на спецлінію поліції 102 надійшло близько 300 тисяч повідомлень громадян. У середньому кожні 2 хвилини оператор приймав телефонний дзвінок, на який поліція реагувала. Щодоби диспетчери скеровували на місця подій майже півтисячі нарядів.

Про це від час звіту повідомив керівник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко.

За його словами, вжитими поліцейськими заходами вдалося досягнути зниження рівня злочинності. Підрозділи поліції зареєстрували майже 10 тисяч кримінальних правопорушень, з яких майже 6 тисяч - розкрито.

На третину менше скоєно умисних вбивств (27 проти 39 минулого року), грабежів (78 проти 123 минулого року) та хуліганств (63 проти 81 минулого року).

Удвічі – тяжких тілесних ушкоджень зі смертю потерпілого, розбоїв та незаконних заволодінь автотранспортом.

Розкрито понад 70% злочинів проти власності громадян.

У понад 90% умисних вбивств, тяжких тілесних ушкодженнях, у тому числі зі смертю потерпілого, розбоїв та грабежів, встановлені підозрювані особи.

Відшкодовано близько 10 мільйонів гривень, завданих злочинами збитків, та накладено арешт на майно зловмисників загальною вартістю 50 мільйонів гривень.

Слідчі поліції скерували до суду 6 тисяч обвинувальних актів відносно 3200 осіб, причетних до злочину.

Розшукано 236 злочинців, які переховувались від органів досудового розслідування, суду, ухилялись від виконання вироку, з яких 104 – розшукувались за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Ліквідовано діяльність 13 організованих груп, учасниками яких вчинено 43 особливо тяжких та тяжких злочинів. Серед викритих ОЗГ – сім займалися збутом наркотиків.

«Практично щодня ми викривали по три наркозлочини та затримували збувача. У даній сфері задокументовано одну тисячу триста злочинів, що на третину більше ніж минулого року, серед яких кожний третій – наркозбут», - зазначив І.Іщенко.

Всього у 2022 році з незаконного обігу вилучено близько 150 кг наркотичних засобів та психотропних речовин.

Виявлено 148 фактів незаконного поводження зі зброєю, з яких 116 з вогнепальною та 14 – збуту. Під час проведених заходів та обшуків вилучено майже сотню одиниць вогнепальної зброї, в тому числі гранатомети, а також 115 гранат та понад 10 тисяч набоїв.

Проведено профілактичні заходи з відпрацювання населених пунктів, встановлення осіб, які можуть бути причетними до співпраці з агресором.

Слідчими розпочато близько 280 кримінальних проваджень, з них найбільше за фактами:

- посягання на територіальну цілісність та недоторканість України;

- колабораційну діяльність;

- виправдовування, визнання правомірною або заперечення збройної агресії росії проти України;

- привласнення гуманітарної допомоги з метою збагачення.

По інших фактах, у помешканнях правопорушників проведено обшуки, в ході яких виявлено та вилучено контент проросійського характеру, інші докази, що вказують на їх протиправну діяльність. Більше сотні таких осіб затримано та передано до Служби безпеки.

Системно вживаємо заходи з протидії незаконному переміщенню осіб через державний кордон, особливо чоловіків призовного віку.

За поточний рік відкрито 31 кримінальне провадження щодо організації незаконного перетину кордону (ст. 332 КК України), із яких шість – скеровано до суду з обвинувальними актами.

Під час проведення превентивних заходів, в середньому кожну годину поліцейські припиняли 20 адмінправопорушень.

Всього складено близько 170 тисяч адміністративних матеріалів, з яких 97 тисяч – у сфері безпеки дорожнього руху та майже шість з половиною тисяч – за керування транспортними засобами в стані сп’яніння.

Завдяки вжитим заходам досягнуто зниження кількості дорожньо-транспортних пригод на автошляхах області на 17 %.

Попри воєнний стан, ми першими в державі завершили реалізацію проєкту «Поліцейський офіцер громади».

За допомогою органів місцевого самоврядування та органів державної влади відкрито 80 поліцейських станцій в усіх територіальних громадах.

Забезпечили необхідними умовами для несення служби та автотранспортом 123 офіцерів.

У 6 районних підрозділах впровадили систему «Custody Records», яка сприятиме дотриманню прав людини в поліцейській діяльності та убезпечить самих правоохоронців від безпідставних звинувачень.

За проєктом «Кадетський корпус поліції» 47 кадетів закінчили навчання та кожен другий з них обрав шлях правоохоронця і став курсантом у навчальних закладах системи МВС.

Спільними зусиллями з органами місцевого самоврядування ми провели повну реконструкцію приміщень спецпідрозділу «КОРД» та бази тренування батальйону «Вінниця».

На сотню нових автівок збільшено автопарк поліцейських Вінниччини.

Поліцією Вінниччини напрацьовується ряд інноваційних проєктів із використанням штучного інтелекту, застосовуючи досвід іноземних колег у розбудові технологій «Розумного міста».

Перший з проєктів незабаром розпочне діяти у Ладижинській територіальній громаді.

Він охоплює розбудову новітньої системи відеонагляду, а також інші превентивні комплекси, які спрямовані на попередження та недопущення злочинів в публічних місцях, у тому числі закладах охорони здоров’я та освіти.

Подібні безпекові комплексні рішення впроваджуватимуться у Вінницькій, Могилів-Подільській та Хмільницькій територіальних громадах.

Макс Мельник

29 грудня, 2022