Окупанти зізнаються в умисному обстрілі колонії в Оленівці з українськими полоненими

Новини Вінниці / Окупанти зізнаються в умисному обстрілі колонії в Оленівці з українськими полоненими

Російські окупанти умисно обстріляли колонію в Оленівці, що призвело до десятків жертв, у тому ж числі й серед українських полонених. СБУ України перехопила розмови загарбників, які підтверджують причетність Росії до воєнного злочину.

«Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії. Таким чином, навіть бойовики «ДНР» не вірять у брехню російської пропаганди про те, що «обстріл» виправної установи в Оленівці здійснила Україна», - повідомляється на Facebook-сторінку СБУ.

Зазначається, що подібних аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька й усі вони будуть використані як доказ чергового воєнного злочину Росії.

Бойовики кажуть, що росіяни могли розмістити у приміщенні колонії вибухівку, адже жоден з очевидців не чув звуку прильоту ракети. До того ж окупанти розташували власні «Гради» неподалік від виправної колонії, щоб обстрілювати територію, підконтрольну Україні. Однак жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось.

Також судячи з відео у мережі, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна, що свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині будівлі, а її стіни «захистили» сусідні приміщення від вибухової хвилі.

Водночас сліди від вибуху на стінах характерні саме «внутрішньому джерелу» вибуху.

«Які б нісенітниці не вигадував ворог, аби виправдати себе, всім очевидно - саме Росія винна у свідомому вбивстві українських полонених. Це підтверджують і перші наявні докази. Я певен, що згодом доказова база буде тільки доповнюватись», - заявив тимчасовий виконувач обов'язків голови Служби безпеки України Василь Малюк.

Офіс генерального прокурора почав своє розслідування удару по українських полонених в окупованій Оленівці Донецької області. Інцидент з убивством українських полонених кваліфікований як порушення законів і звичаїв війни.

«За даними слідства, 29 липня 2022 року держава-окупант завдала удару по території виправної колонії № 120 у тимчасово окупованому селі Оленівка Волноваського району Донецької області. В результаті загинули близько 40 осіб і 130 отримали поранення», - йдеться в повідомленні ОГП.

У цій колонії окупанти утримують цивільних і військовополонених Збройних сил України.

Нагадаємо, в обстріляній колонії, в тому числі, утримуються полонені бійці полку Національної гвардії «Азов». Російська сторона звинувачує в обстрілі українську армію, Генштаб ЗСУ заперечує причетність.

За даними української сторони, полонених перевели в барак, по якому завдано удару, лише напередодні інциденту. МЗС вже закликає західних партнерів визнати Росію країною-терористом.

В «Азові» встановлюють дані загиблих українських полонених, які перебували в бараку колонії в Оленівці, обстріляному російською стороною.