Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar»

Новини Вінниці / Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar»

Нещодавно Вінницькому музею моделей транспорту - єдиному в Україні - виповнилося три роки. Наразі його можна сміливо назвати одним з найуспішніших у місті туристичних проєктів серед створених за цей період. Його керівник Олександр Вдовиченко не зупиняється на досягнутому, він вже фактично об’єднав темою техніки три заклади. Плани директора доволі амбітні - незабаром поруч з музеєм з’явиться другий ретроавтомобіль Jaguar.

Нещодавно Вінницькому музею моделей транспорту - єдиному в Україні - виповнилося три роки. Наразі його можна сміливо назвати одним з найуспішніших у місті туристичних проєктів серед створених за цей період. Його керівник Олександр Вдовиченко не зупиняється на досягнутому, він вже фактично об’єднав темою техніки три заклади. Плани директора доволі амбітні - незабаром поруч з музеєм з’явиться другий ретроавтомобіль Jaguar.

«З впевненістю на 80% можу сказати, що такої кількості моделей в одному закладі немає в Європі»

- Пане Олександре, 27 квітня музей святкував триріччя. Наскільки заклад змінився за цей час?

- По-перше, збільшилася кількість експонатів. Коли ми відкривали перший зал, то представник Книги рекордів України нарахував 5037 моделей автомобілів. Зараз, я думаю, вже більше 7 тисяч.

- Не плануєте запрошувати офіційного представника для визнання нового рекорду?

- Плануємо на найближче міське свято. Якщо дозволить епідситуація, можливо, Вінниця святкуватиме День міста, тоді й запросимо, аби підтвердили.

- Чи з’явилися в Україні конкуренти вінницькому закладу?

- Ми моніторимо ситуацію не тільки в державі, а й за кордоном, спілкуємося з колекціонерами. З впевненістю на 80% можу сказати, що такої кількості моделей немає в Європі. Це єдиний різноплановий «транспортний» музей.

Казати про світ загалом складно, хоча дуже потужні колекціонери з Нью-Йорку та Лос-Анджелесу, коли приїжджали, запевняли, що подібного у США не існує. Є колекції у 2-5 тисячі екземплярів, але власники не показували їх. Більш того, зізнаюсь, що у разі необхідності ми можемо зібрати автомобілі усіх членів нашого клубу колекціонерів, тоді загальна кількість сягатиме кількох десятків тисяч.        

- Аби штучно збільшити…

- За рахунок скажімо так, наших музейних фондів. Але повернуся до досягнень. Отже. По-друге, у вересні ми відкрили другу частину – виставку колекцій мініатюр. Її родзинками є частина Вінниці, а саме район Привокзальної площі 1970-их у мініатюрі, колекція ляльок, кораблів, літаків, золота, «Зіркові війни» тощо.

«Нещодавно ми придбали перші 25 моделей автомобілів зі стрічок «Форсаж», «Бетмен», «Скубіду» та інших»

- До речі, останнім часом Ви багато уваги приділяєте тематичних експозиціям. Причина у запиті?

- Так. Майже з усіма відвідувачами я спілкуюся, вони мені кажуть, що хотіли би побачити, а я вже шукаю можливість. Саме так нещодавно почав збирати колекції автомобілів з кінофільмів.

Місяць тому ми вийшли на представників американської компанії у Києві, дуже пощастило, що одним з дилерів виявися вінничанин, мій колишній студент. За кілька днів він оформив замовлення і ми придбали перші 25 моделей автомобілів зі стрічок «Форсаж», «Бетмен», «Скубіду» та інших.

- Чому не хизуєтесь цілим стендом з «Бондіади»?

- Автомобілі з фільмів Джеймса Бонда ми виставили раніше. Кілька років тому колекція зі 128 моделей вийшла в Британії. В івано-франківського колекціонера нам вдалося купити 60 моделей. Зараз очікуємо на другу частину колекції. Сподіваюся, найближчим часом її побачити.

- Ви – настільки заможна людина, що закуповуєте власним коштом доволі дорогі колекції?

- Як коли. Аби викупити 25 моделей з «Бетмена», «Форсажу» та інших фільмів, я був змушений взяти у товариша кредит на пів року. Можливо, за рахунок внесків відвідувачів, можливо, за рахунок інших надходжень зможу назбирати відповідну суму, щоб розрахуватися. Є ідея створити при музеї неприбуткову громадську організацію, щоб подавати заявки для участі у державних грантових програмах.

- Музей перетворився на певну родзинку міста, яку відвідують державні діячі. Приміром, спікер ВР Дмитро Разумков…

- І не тільки. Після голови Верховної Ради наш музей у приватному порядку відвідала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова з дітьми. Завітала на 8 березня та дві години ходила по залам, як проста відвідувачка, задавала мені дуже каверзні питання, я розповідав. А наприкінці вона запитала, чи є в мене французькі автівки і чи можна привезти посла Франції до нас? Я перепитав, чи вона – перекладачка. Тоді Еміне змушена була назвати свою посаду. З тих пір ми потоваришували.

Вона відвідала й інший заклад – музей ретро-техніки «Автомотовелофототелерадіо». Після відвідування Вінниці вона у Facebook закликала киян приїжджати у наше місто, прорекламувавши наші «родзинки».

«Якщо місто знайде додаткові 1000-2000 квадратних метрів, зробимо усю Соборну у мініатюрі»

- Як затятий оптиміст, Ви завжди маєте безліч планів. Чи плануєте розширення експозиції «Вінниці у мініатюрі»?

- Якщо місто піде на зустріч у пошуку приміщення… Ми вже обговорювали це питання. Мова йде про додаткові площі у 1000-2000 квадратних метрів. У разі позитивного вирішення ми можемо зробити у мініатюрі всю вулицю Соборну – від Центрального мосту до площі Гагаріна.

- З трамвайчиком, який рухатиметься?

- Звичайно. Ізі старими будівлями, які залишилися лише у згадках старожилів міста. 

- Музей ретротехніки біля Центрального мосту після зміни власника можна вважати «філією» музею моделей?  

- Це не філія, а окремий заклад, який, так, я врятував від можливого зникнення. Колекція мала за кілька днів рушати до Кам’янця-Подільського. Колишній власник через певні обставини виставив її на продаж.

Мені пощастило, дещо швидко продав, тому кошти я вклав в ще один музей, адже це моя давнішня ідея.

- Я перепрошую, мова йде про десятки тисяч доларів?

- Так. Але за кілька десятків автомобілів, іншу техніку. Головне, що колекцію зберегли, а колишній власник залишився директором того музею, проводить екскурсію, тому ззовні нічого не змінилося. Більш того, я планую розширити експозицію за рахунок своїх авто.

«В мене вже «не вистачає патронів». Через пандемію до травня не було туристів»

- Ходять чутки, що Володимир Скомаровський, як власник, має плани позбутися цього приміщення. Можливо, є сенс підшукати інше?

- Я чув про це. Так, «сиджу на валізах». Знову ж таки сподіваюся, що міська влада не дасть втратити такий музей та запропонує варіант, куди можна переїхати. Принаймні, тимчасову схованку я знайшов. Мова про ВНТУ, де я працюю.

В університеті, звісно, можна зробити музей ретротехніки, але це не найкращій варіант, адже далеко до центру міста, тому туристам складно добратися. Проте сподіваюся, що міська влада не залишить нас без підтримки, а моя ідея із створенням навчально-розважальним виставковим комплексом «Гараж», про який ми з вами кілька років тому говорили, буде втілена.

Наразі ми маємо музейний «трикутник» - музей моделей транспорту, виставка колекцій мініатюр і музей ретротехніки. Люди приходять в один заклад, а у 10-хвилинній доступності є інший заклад, який вони теж відвідують.  

- Що плануєте на найближчий час?

- Розширяти колекцію, шукати кошти… В мене вже «не вистачає патронів». Через пандемію до травня не було туристів. Лише розпочали працювати. Очікуємо туристів з Києва, Хмельницького, Житомира по домовленостям з тамтешніми турфірмами.

- А вінничанам цікаво?

- Багато хто по кілька разів. Якщо раніше жінки залишали тут чоловіків, а самі йшли пити каву, то тепер, впевнений, їх здивує колекція мініатюр із золота та ляльок.

- Після переселення червоного «Ягуару» з площі Ліверпуль до музею його не псують?

- Псують. Були такі випадки. Зазвичай, коли я бачу надмірну зацікавленість, то беру ключ, відкриваю салон, саджу на кермо… Люди здивовані, що таке може бути. А лагодити доводиться періодично. Незабаром планую зробити автомобілю косметичний ремонт, адже вже три роки, як він став експонатом.

Ще кілька ретромашин вдалось викупити. Зокрема і Jaguar. Як у Джеймса Бонда, чорного кольору. Викупив у хмельничанина, залишається розмитнити. Планую прилаштувати його під ретротаксі, а мій брат проводитиме екскурсії містом для невеличких груп, родин. Припаркуємо автівку неподалік музею.

Також скоро можна буде побачити кабріолети «ГАЗ-69» і горбатий «Запорожець» перламутрового кольору. У планах навіть зробити тут туристичну зупинку з продажем сувенірів.    

Новини Вінниці / Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar» Новини Вінниці / Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar» Новини Вінниці / Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar» Новини Вінниці / Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar» Новини Вінниці / Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar» Новини Вінниці / Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar» Новини Вінниці / Олександр Вдовиченко: «Вінницький музей моделей транспорту незабаром перетвориться на мережу закладів у місті, а туристів возитиме чорний Jaguar»