Опалювальний сезон розпочнуть пізніше, а температуру у помешканнях знизять на 4 градуси

Новини Вінниці / Опалювальний сезон розпочнуть пізніше, а температуру у помешканнях знизять на 4 градуси

Українців готують до найскладнішої зими в історії країни. За оцінками «Нафтогазу», розрахункова температура у квартирах буде на 4 градуси нижче. Однак, якщо Україна не отримає 10 млрд доларів на закупівлю блакитного палива, то ситуація може бути значно складнішою.

Як розповів голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко виданню The Gurdian, температура в приміщеннях буде встановлена ​​на рівні 17–18°C, що приблизно на чотири градуси нижче за норму, і порадив людям запастися ковдрами та теплим одягом на випадок, якщо взимку температура навколишнього середовища буде нижчою за середні показники (-10°C). Тоді і в оселях стане проходніше.

За словами Вітренка, «опалювальний сезон» настане пізніше середини жовтня і закінчиться раніше.

«Без фінансової підтримки нам не вистачатиме газу, а це означатиме, що у нас будуть дуже високі ризики виходу з ладу енергосистеми (за умови опалення квартир електрикою)», - сказав Вітренко.

Він розповів, як «Нафтогаз» забезпечив газом деякі українські енергетичні компанії у березні, коли постачання вугілля було зупинено через війну.

Україна виробляє близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту імпортує у своїх сусідів за Європейським Союзом за ринковими цінами. Країна припинила купувати газ у Росії безпосередньо в 2014 році, хоча, як і раніше, споживає більшу частину того ж російського газу, який надходить трубопроводами через Україну від постачальників з ЄС.

Ця обхідна система була розроблена, щоб завадити Росії використовувати газ як інструмент впливу на Україну. Газові контракти між Росією та Україною були давнім джерелом великої корупції, коли українські політики та олігархи дозволяли Кремлю контролювати внутрішні справи країни в обмін на дешевий газ.

Проте поточні розрахунки можуть змінитись, якщо, наприклад, РФ націлиться на якусь найважливішу газову інфраструктуру України, електростанції чи об'єкти з видобутку газу. Близько 50% газових родовищ України перебувають у Харківській області, за чотири милі від лінії фронту. Якщо його чи українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу.

Ще один ризик, що широко обговорюється, полягає в тому, що Росія вирішить ще більше скоротити постачання газу до ЄС, що призведе до ще більшого подорожчання газу. Раніше цього року Росія скоротила постачання до ЄС, різко підвищивши ціни на газ та електроенергію у деяких країнах, включаючи Велику Британію.