Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)

Новини Вінниці / Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)

Пам'ять уродженця Вінниччини отамана Івана Трейка вшанували на межі Житомирської та Рівненської областей, у лісі між Городницею і Сторожевим 18 липня, у 75-річчя останнього бою генерала-хорунжого УПА, легендарного повстанського отамана УНР. Народився Іван Трейко 17 квітня 1898 року в селі Старостинці Погребищенського району Вінницької області.

Пам'ять уродженця Вінниччини отамана Івана Трейка вшанували на межі Житомирської та Рівненської областей, у лісі між Городницею і Сторожевим 18 липня, у 75-річчя останнього бою генерала-хорунжого УПА, легендарного повстанського отамана УНР. Народився Іван Трейко 17 квітня 1898 року в селі Старостинці Погребищенського району Вінницької області.

На місці загибелі отамана в бою з НКВД урочисто відкрили пам’ятний знак. Про це повідомляє пресслужба Вінницької облради.

На урочисте вшанування українського національного героя приїхали з Києва, Львова, Вінниці, Житомира, Рівненщини, Луганщини, Вінниччини, Новоград-Волинського. Організатором акції виступило Новоград-Волинське Братство ОУН-УПА імені Романа Шухевича. Кошти на пам’ятник збирали благодійники з усієї України.

Вінниччину на вшануванні пам'яті героя представляли депутат облради Володимир Барцьось, який фінансово й організаційно підтримав встановлення пам’ятного знаку, земляки отамана з Погребищенського району і його рідного села Старостинці, зокрема депутат Погребищенської районної ради Сергій Скарбовійчук, керівник відділу національно-патріотичного виховання Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» Андрій Мельничук, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, активісти ГО «Молода Подільська Січ», вчителі, діти й молодь з Липовецького, Вінницького, Погребищенського районів, міст Вінниці та  Гнівані, селища Турбів, учасник Майдану Микола Мельник, представники рою імені Івана Трейка на Всеукраїнському вишколі «Нащадки вільних» з Погребищенської школи №2.

Поїздка вінницької делегації стала можливою завдяки підтримці Департаменту соціальної і молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації, Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» в межах дії обласної цільової програми національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

Урочистості розпочалися із виконання державного гімну України, хвилини мовчання за загиблими українськими героями різних епох. Під час заходу виступали громадські діячі, політики, історики та краєзнавці, митці, молодіжні лідери, представники місцевої влади, зокрема виконувачка обов’язків міського голови Новоград-Волинського Олена Пономаренко, ветеран з Новоград-Волинського Ігор Лук’янець, керівник Луганської «Просвіти» з м. Сватового Євген Дзюба, який знімає на Вінниччині документальний фільм про Івана Трейка, редактор видання «Шлях перемоги» Віктор Рог з Києва, організатор акції – керівник Новоград-Волинського Братства ОУН-УПА Віктор Бусленко. Від Вінниччини виступили з промовами Володимир Барцьось, Богдан Галайко і Сергій Скарбовійчук.

"Життя і чин Івана Трейка – це виконання заповітів нашого геніального Кобзаря Тараса Шевченка «і вражою злою кров’ю волю окропіте» – зазначив Володимир Барцьось. – Життєпис нашого славного земляка-отамана – це героїчний змаг за волю України протягом кількох епох національно-визвольної війни: доби УНР 1917-1921 років, важкої підпільної, повстанської війни 20-х років з московсько-більшовицькими окупантами на теренах Поділля, Київщини й Волині, служба у розвідці УНР, участь в УПА «Поліська Січ» і керівництво розвідкою УПА на Поліссі й Волині. Прийде час про життя і боротьбу отамана і генерала Трейка зніматимуть фільми та писатимуть твори. Найкращою пошаною до пам’яті наших лицарів, борців за волю України, одним з найяскравіших серед яких є Іван Трейко, буде продовження боротьби за українську Україну аж до перемоги, всебічне виховання, розвиток, вишкіл нової української еліти – наших дітей і молоді, як фундаменту майбутнього існування української держави. Пишаємося нашим героїчним земляком. Слава Іванові Трейку, слава воїнам УНР і УПА!"

Того дня співали українських повстанських пісень, згадували легендарного воїна і борця за волю України Івана Трейка, факти із його героїчного життєпису. Представниця Бойового гопака школи імені гетьмана Кулаги з Турбова Липовецького району Маргарита Кравчук продемонструвала навички бойового мистецтва. Усі учасники вшанували генерала покладанням квітів до пам’ятника. Наприкінці заходу присутні урочисто гуртом зачитали Молитву українського націоналіста.

Очікується вшанування пам'яті Івана Трейка і на Вінниччині: на День незалежності України, 24 серпня, у селі Старостинці Погребищенського району заплановано урочисте відкриття на честь меморіальної дошки на честь повстанця.

Новини Вінниці / Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)Новини Вінниці / Пам'ять легендарного повстанського отамана з Вінниччини вшанували на Житомирщині (ФОТО)