Переробка російських токсичних речовин: підприємство з Калинівки, яке скидало відходи у ставки за містом, оштрафували на 150 мільйонів

Новини Вінниці / Переробка російських токсичних речовин: підприємство з Калинівки, яке скидало відходи у ставки за містом, оштрафували на 150 мільйонів

За вчинену навколишньому середовищу шкоду хімічне підприємство, розташоване у Калинівці Вінницької області, оштрафували на 150 млн гривень. Скидання відходів у кількох кілометрах від міста у червні виявили співробітники СБУ та Держекоінспекції. Компанія працювала над утилізацією рідини, яка надходила з Росії, але не дотримувалася, як запевняють інспектори, екологічних стандартів та юридичних норм.

За вчинену навколишньому середовищу шкоду хімічне підприємство, розташоване у Калинівці Вінницької області, оштрафували на 150 млн гривень. Скидання відходів у кількох кілометрах від міста у червні виявили співробітники СБУ та Держекоінспекції. Компанія працювала над утилізацією рідини, яка надходила з Росії, але не дотримувалася, як запевняють інспектори, екологічних стандартів та юридичних норм.

Про накладення штрафу повідомив керівник Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований. Він уточнив, що йдеться про «Укрхімресурс», виробництво якого розташоване у Калинівці.

«ТОВ «Укрхімресурс» створило шламосховище, яке складається з 13-ти ставків. Там зберігають відходи, що містять гудрон, а він відноситься до категорії небезпечних. В результаті земля площею 1,1 тис. кв. м. була засмічена», - повідомив він.

З'ясувалося, що об'єкти в «Укрхімресурсі» не мають оцінки впливу на навколишнє середовище за операціями поводження з небезпечними відходами. Це є грубим порушенням природоохоронного законодавства.

Нагадаємо, NaПарижі писав, що підприємство скидало тонни російських токсичних речовин на відстані 2 кілометрів на схід від міста. Щомісяця компанія несанкціоновано «закопувала» майже 500 тонн небезпечних промислових відходів.

При чому діяв процес протягом декількох років, постійно нарощуючи обсяги створення небезпечних відходів. У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими органів безпеки за ст. 441 (екоцид) КК України, тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності осіб, причетних до правопорушення.

Наразы ДЕІ пред'явила підприємству претензію про відшкодування суми збитків, завданих навколишньому середовищу, для добровільної сплати в строк. Також направлено позов до Вінницького окружного адміністративного суду про припинення діяльності підприємства до усунення порушень.

Згідно з даними, які є у відкритих джерелах, компанія спеціалізується на виробництві мила та мийних засобів, засобів для чищення та полірування. Вона ще у липні цього року належала Ярославі Поздняковій, а нині власником значиться ТОВ «Біохімінвест», яке їй належить. Жінка також є власницею ВАТ МТСЗ «Калинівкаміжрайагротехсервіс».