Переважна більшість українців впевнена у перемозі у війні з Росією протягом найближчих тижнів

Новини Вінниці / Переважна більшість українців впевнена у перемозі у війні з Росією протягом найближчих тижнів

Поділ України на південь, захід, центр і схід стає не актуальним. Це скоріше географічний «показник», а не політичний. Опитування українців у різних частинах країни показує, що в усіх регіонах вірять у перемогу. Більшість українців (57%) вважають, що Україна зможе перемогти у війні з Росією вже у найближчі тижні.

Такими є дані опитування Соціологічної групи «Рейтинг», які проводили 8-9 березня.

Так, 18% вважють, що це станеться за тиждень, 39% - за кілька тижнів. Ще 18% вважають, що війна триватиме кілька місяців, лише 9% думають, що війна закінчиться за півроку-рік чи більше.

Тих, хто взагалі не вірить в перемогу, практично немає. Лише 16% не змогли відповісти на це питання.

Далі. 92% опитаних вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії. Практично щодня цей показник зростає. Лише 6% сьогодні не мають такої впевненості. Віра у перемогу переважає в усіх регіонах країни.

Більше 80% відповіли, що якимось чином допомагають у захисті України: зокрема 39% опитаних зараз допомагають людям і армії як волонтери, 37% - допомагають фінансово. Також 18% беруть участь в інформаційному супротиві, 12% - продовжують працювати в критичній інфраструктурі. 10% українців зазначили, що є учасниками територіальної оборони.

Тільки 19% відповіли, що не мають змоги допомагати зараз країні. Переважно - це старші люди. Однак і серед старших більшість сьогодні залучені до супротиву.

Опитування проведене по всій Україні за виключенням тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,8%.

Олег Верлан

10 березня, 2022