Перевірять по-новому: перед податковою доведеться прозвітувати навіть за свої квартири

Новини Вінниці / Перевірять по-новому: перед податковою доведеться прозвітувати навіть за свої квартири

З вересня 2022 року в Україні запровадять непрямі методи податкового контролю. При цьому звітувати доведеться навіть у разі продажу своєї квартири, яку раніше придбали за допомогою заробітку, який фіскали можуть вважати тіньовим.

Звідки гроші?

«Податкова зможе запитати про походження грошей на придбання цінного активу. І якщо людина не зможе відповісти або показати декларацію про амністію – вона буде змушена доплатити податок на витрати, які не може пояснити», – повідомив голова профільного комітету ВР Данило Гетманцев.

Якщо, наприклад, ви вирішите витратити накопичені за рахунок сірої зарплати гроші на покупку машини. Податківці можуть запитати: звідки ви взяли такі гроші, і якщо відповіді не буде, донарахують 19,5% податку до зазначеної суми.

І «сховатись» за розповідями про те, що накопичували протягом десятиліть з невеликого білого доходу, також не вдасться. Податкова база зберігає інформацію про всі білі доходи українців із 1995 року. Тому порівняти заробіток та накопичення можна за останні 27 років.

«На будь-яку транзакцію у вас має бути відповідь: чому вона відбувається. Коли ви відкриваєте рахунок у банку, вас попросять заповнити анкету, зокрема, позначити, навіщо він вам потрібен, який обсяг операцій буде проходити по ньому, ваше фінансове становище», – пояснив радник голови правління одного з банків Василь Невмержицький.

Більше доведеться платити за квартири

В Україні 2022-го розмір податку на квартири та будинки збільшиться із 70,8 до 90 грн за квадрат. У 2022-му потрібно сплачувати податок за 2021-й, при цьому його розмір прив'язаний до мінімалки і становить до 1,5% її розміру. Через перерахунок соцстандартів більше доведеться платити і за нерухомість.

Така норма прописана у статті 266 Податкового кодексу. Зазначимо, що розмір податку становить до 1,5% мінімалки. Зібрані кошти платять до місцевого бюджету, тому місцева влада дозволила стягувати, наприклад, податок із квадрата у розмірі не 1,5%, а лише 1% мінімалки.

Норма, за яку не потрібно сплачувати податок, у розумінні Податкового кодексу становить 60 квадратів на квартиру та 120 квадратів на будинок. Тут важливо врахувати, що розрахунок – на кожну людину. Якщо житло розділене у натурі між членами сім'ї, для кожного діятиме своя "норма".

Для порівняння, якщо минулого року за квартиру площею 160 квадратів потрібно було сплатити податок у розмірі 7008 грн, то цього року доведеться віддати вже 9000 грн. При цьому за житло площею 70 квадратів замість 708 грн доведеться заплатити 900 грн.