Петро Порошенко у Вінниці розповів про п’ять напрямків, які потребують термінового дофінансування та «кроки» від «ЄС»

Новини Вінниці / Петро Порошенко у Вінниці розповів про п’ять напрямків, які потребують термінового дофінансування та «кроки» від «ЄС»

У Вінниці 29 вересня відбувся масштабний форум «Від фундаменту державності до України майбутнього», який було присвячено ситуацію в секторі економіки. Він зібрав представників громад області та парламентарів від «Європейської Солідарності». П’ятий президент України Петро Порошенко, який відвідав захід, акцентував увагу не лише негативній динаміці, що має місце починаючи з 2019 року, а також представив окремі напрацювання фракції щодо першочергових дій задля мінімізації наслідків від регресу для громадян.

Подібні форуми відбуваються у різних регіонах. У Вінниці більшість зі спікерів казали саме про недоліки в економічній політиці нинішньої влади, про особисту відповідальність керівництва держави за провали.

Захід співпав з публікацією опитування Комітету виборців України (КВУ) громадян. У своєму виступі Петро Порошенко навів деяку інформацію з цього матеріалу. А саме він зауважив, що 39% не побачили змін за 30 років незалежності, а щодо решти, то вони відмітили саме те, що будо зроблено за його президентської каденції.

«На другому місці за відсотками – отримання безвізу, на третьому – зміцнення армії, на четвертому – своя церква. Українці, які є прихильниками різних політсил, назвали те, що було нами з вами зроблено за 5 років. І нам це важливо зберегти», - підкреслив лідер партії «Європейська Солідарність».

Петро Олексійович аргументовано критикував нинішню владу. Він пригадав, як з колегами по фракції шість разів не дав змінити закон про мову», запевнив, що захистять парламентарі від зазіхань і ПЦУ, про згортання прямих іноземних інвестицій, тощо.

Багато він казав про нинішні реформи та штучне завищення вартості робіт програми «Велике будівництво», а також про те, що до відновлення доріг допущені лише п’ять компаній, переважно з Туреччини, яким надано «зелене світло» щодо освоєння 100 млрд гривень.

«В 2017-18 роках ремонт кілометру доріг коштував в два рази менше, ніж аналогічний зараз», - зазначив П.Порошенко, пояснюючи «дорожнечу» відкатами.

Він пригадав, що нині досягнуто «екватору» терміну правління нинішньої влади, тому спробував підвести підсумки та нагадати про дані у 2019 році обіцянки, зокрема щодо «кінця епохи бідності».

Лідер «Європейської Солідарності» нагадав про опитування та те, що 94% респондентів відчули зростання цін на товари та послуги, 64% підтвердили погіршення рівню життя. Також він порівняв соціально-економічні показники у 2017-18 роках і 2020-му, які красномовно засвідчувати падіння економіки та соцстандартів, зменшення обсягу субсидій. Він зауважив, що «світ виділяє кошти, зокрема Україні, як допомогу», а також свою «лепту» додає ЕС. Інша справа, як ці кошти будуть витрачені.

«Ми розробили п’ять «кроків» щодо захисту українців від економічної кризи», - підкреслив політик, навівши суми, які потрібні на реалізацію ідей, а отриманих коштів на це має вистачити.

За його словами, суми мають бути розподілені на виплату «13-ої пенсії», адже людям у віці не компенсували інфляцію, виплату заборгованості атовцям, доплату медикам за роботу з «ковідом», збільшення субсидій за жилкомпослуги, оскільки їх загальний розмір попри зростання тарифів суттєво зменшився протягом двох років, а також збільшення доходів місцевих бюджетів.

«Нині уряд каже, що передав на місця вирішення питань щодо тарифів на тепло, і запевняє, що їх не треба підвищувати. Проте у порівнянні з 2018 роком надходження до місцевих бюджетів зменшилися. Це видно навіть на рівні бюджету Вінниці. Майже на мільярд менше у 2020 році, якщо порівнювати з попередніми… Ні. Це згортання програми децентралізації, яка була започаткована раніше. Навпаки потрібно зміцнювати громади», - зазначив п’ятий президент.

Олег Верлан

30 вересня, 2021