П’ять «Шахедів» знищено над Вінниччиною у новорічну ніч

Новини Вінниці / П’ять «Шахедів» знищено над Вінниччиною у новорічну ніч

Протягом 11 годин тривала потужна масована дронова атака. Стартували дрони-камікадзе надвечір, а бойова робота закінчилася біля 4-ої ранку. Загалом з вечора 31 грудня по ранок 1 січня знищено 87 з 90 ударних БпЛА.

«У новорічну ніч 2024 року ворог застосував рекордну кількість ударних БпЛА типу «Shahed». Атака здійснювалась хвилями із чотирьох напрямків: мис Чауда, Балаклава (Крим), Курськ, Приморсько-Ахтарськ (РФ)», - повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

Крім пусків 90 безпілотників «Shahed-136/131», ворог завдав удару чотирма зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, трьома протирадіолокаційними ракетами Х-31П та однією Х-59 з ТОТ Херсонської і Запорізької областей.

«У більшості регіонів України було оголошено повітряну тривогу по маршруту слідування безпілотників. Також була загроза застосування аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» через зліт винищувачів МіГ-31К», - йдеться у повідомленні.

Фактично у всіх регіонах працювала протиповітряна оборона. Повітряний напад відбивали мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальна авіація та зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України.

Як додають у ПС, у Новорічну ніч захисникам неба вдалось знищити рекордну кількість ворожих ударних БпЛА – 87 із 90 «Shahed-136/131».

В ОК «Південь» повідомили про збиття 51 БпЛА типу «Shahed-131/136». Зокрема 28 знищено на Одещині, 14 - на Миколаївщині, 5- на Вінниччині, 2 - на Дніпропетровщині, по 1 - на Херсонщині і Кіровоградщині.

«Очевидним пріоритетом ворога залишається припортова інфраструктура Одещини, велика кількість дронів була спрямована з моря у прибережну зону. В одному з припортових терміналів внаслідок влучання спалахнула пожежа, яку оперативно приборкано. Люди не постраждали.

Частину дронів близько опівночі ворог свідомо спрямував на житлові квартали спальних районів, де люди у власних домівках збирались родинами зустріти Новий рік. Внаслідок падіння збитих БпЛА пошкоджено щонайменше 3 багатоквартирних висотних будинки, 3 приватні будинки, господарські споруди. Одна людина загинула, трьох ушпиталено», - зазначають в ОК «Південь».

На Миколаївщині влучання в інфраструктурний об'єкт спричинило потужну пожежу, але вогнеборці вправно її ліквідували. Інформації про постраждалих не надходило.

На Вінниччині в Тульчинському районі уламками збитого ворожого безпілотника пошкоджено гараж і скління кількох будинків. Люди не ушкоджені.

У Хмельницькій ОВА повідомили, що «внаслідок атаки поранення у вигляді відкритого пошкодження грудного відділу хребта отримала дитина»

«Її госпіталізували в лікарню», - йдеться в повідомленні.

Також відбулася пожежа приватного гаража, яку оперативно ліквідували. Над областю працювала ППО.

«В межах області сили ППО ЗСУ знешкодили 6 ворожих БпЛА типу «Shahed», - додали в ОВА.

За даними голови Одеської ОВА Олега Кіпера, внаслідок атаки зафіксовано прямі та осколкові влучення у житлові будинки. В одній багатоповерхівці виникла пожежа. На даний момент відомо про одного загиблого та восьми постраждалих мешканців. Троє з них поранено, решта отримали допомогу на місці.

За словами голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, ворожий безпілотник потрапив до одного з підприємств. Там виникла пожежа. Також БпЛА пошкодив лінію електропередач. 1500 сімей залишалися без світла у П'ятихатській громаді Кам'янського району. Нікопольську громаду окупанти атакували артилерією. Пошкоджено гімназію та 13 приватних будинків. Без постраждалих.

У Львові уламки БпЛА потрапили до музею Шухевича, після чого в будівлі виникла пожежа. Рятувальники гасили пожежу. За словами мера Львова Андрія Садового, музей Шухевича повністю знищено.

Також уламки дрону впали на дах гуртожитку, який у результаті загорівся. На місці працювали пожежники. Сталась пожежа приватного гаража, яку оперативно ліквідували. 

 

Олег Верлан

1 січня, 2024