Під час розкопок у центрі Вінниці археологи знайшли козацькі люльки, старовинні монети та фрагменти вишуканого посуду

Новини Вінниці / Під час розкопок у центрі Вінниці археологи знайшли козацькі люльки, старовинні монети та фрагменти вишуканого посуду

У середмісті Вінниці тривають археологічні розкопки на території комплексу, де було засновано Домініканський монастир. Серед знайденого нині козацькі люльки, старовинні монети, рештки вишуканого посуду…

Нагадаємо, у 2013 та 2018 роках на території монастиря, перша згадка про який датується 1624 роком, відбувались розкопки під керівництвом співробітниці Інституту археології НАНУ, кандидатки історичних наук Лариси Виногродської. Нині керує процесом вінничанка Ольга Манігда, співробітниця обласного краєзнавчого музею.

Раніше поруч з нинішнім кафедральним собором під час експедиції знаходили рештки дерев’яних споруд, і кам’яні підмурки, і величезну кількість різноманітних споруд, таких як льохи, поховання (склепи).

Цьогоріч, як зазначають у Вінницькій міськраді, учасники розкопок заглиблюються у культурний шар XVII cтоліття. Вдалося знайти дві козацькі люльки з білої глини, кілька монет часів російської імперії, набори кахель, фрагменти кераміки тощо.

«Ми не розраховуємо на якісь великі відкриття, оскільки наше завдання –завершити ті дослідження, які були розпочаті раніше. Та дати відповідь на запитання: чи можна відкрити цей об’єкт для відвідувачів, чи краще його законсервувати. Підбір оптимального проєкту для того, щоб зберегти ці рештки – є пріоритетним», – зазначила Ольга Манігда.